Onderzoek: ‘AI en robotisering als uitweg voor omzetverlies door personeelstekort’
Experts verwachten dat de combinatie van technologische innovatie, inclusief personeelsbeleid en gerichte overheidsmaatregelen op termijn verlichting kan brengen in het personeelstekort. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid laten nu op grote schaal kansen liggen om het personeelstekort op te lossen door onvoldoende gebruik te maken van AI, robotisering en digitalisering. Dit blijkt uit het recente HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot. De financiële gevolgen voor bedrijven zijn aanzienlijk, aangezien het personeelstekort de productiviteit en groei belemmert.
- AI en robotisering bieden uitkomst, maar worden onvoldoende benut
- Inclusief personeelsbeleid kan personeelstekort helpen oplossen
- Overheid kondigt maatregelen aan om arbeidsparticipatie te verhogen
Uit het onderzoek komt naar voren dat 68% van de HR-professionals problemen ondervindt bij het werven van nieuwe medewerkers. De uitdagingen zijn het grootst bij het vinden van ervaren kandidaten, vooral in de functiegroepen financiën, ICT, techniek en onderhoud, en productie en operations. Hans van der Spek, manager kenniscentrum Mens en Organisatie bij Berenschot, noemt het “een aanhoudend probleem”. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Onwetendheid over technologische oplossingen
Hoewel 38% van de HR-professionals gelooft dat AI, robotisering en digitalisering kunnen helpen om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen, weet slechts 7% wat dit concreet betekent voor hun organisatie in de komende twee jaar. Meer dan de helft ziet nog geen of slechts minimale aanpassingen in de organisatie als gevolg van technologische ontwikkelingen.
Van der Spek benadrukt: “Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je niet meer wat je altijd kreeg.” Hij wijst op voorbeelden zoals metselrobots in de bouw en serveerrobots in de horeca, evenals intelligente software die routinematige administratieve taken overneemt.
HR-prioriteiten verschuiven langzaam
Opvallend is dat de impact van AI, robotisering en digitalisering op het personeelsbeleid momenteel slechts op de dertiende plaats staat in de prioriteitenlijst van HR-professionals. Van der Spek ziet echter hoop: “In de voorspelling voor 2025 belandt het wel in de top tien.”
Inclusie als onderbenutte oplossing
Een andere onderbenutte oplossingsrichting is de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van der Spek stelt: “Vaak blijkt dat wanneer werk anders wordt ingericht en georganiseerd, er veel meer mogelijk is.” Hij pleit voor het heroverwegen van bestaande functies en procedures om meer inclusiviteit mogelijk te maken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.
Internationale ontwikkelingen
Ook internationaal wordt de inzet van AI en robotisering gezien als een belangrijke oplossing voor personeelstekorten. Volgens een recent rapport van de International Labour Organization kan de juiste inzet van technologie helpen bij het creëren van nieuwe banen en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.
Financiële impact op bedrijven
De financiële gevolgen van het personeelstekort zijn significant. Een studie van McKinsey schat dat het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten de economie jaarlijks $10 biljoen kan kosten. Voor Nederlandse bedrijven betekent dit gemiste kansen op groei en innovatie. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.
Overheidsbeleid en stimuleringsmaatregelen
De Nederlandse overheid erkent het probleem en heeft onlangs nieuwe maatregelen aangekondigd om de arbeidsparticipatie te verhogen. Voormalig Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde eerder voor om de kinderopvang gratis te maken en flexibel werken te stimuleren om meer mensen aan het werk te krijgen.