Onderzoek: “Ai en ESG trekken in 2024 meeste venture capital”

Onderzoek over venture capital in 2024

Het aantal venture capital-investeringen in Europese bedrijven steeg afgelopen kwartaal van 1.671 naar 1.750 deals, volgens het recente Venture Puls-rapport van KPMG. Ondanks deze toename daalde het totale bedrag aan investeringen aanzienlijk. Daarover schrijft de website( ‘Meer venture capital-deals in Europa maar voor minder geld‘)  voor de overname en fusiemarkt www.MenA.nl. In Q4 van 2023 werd ongeveer 12,7 miljard euro geïnvesteerd in Europese ondernemingen, vergeleken met 15,9 miljard euro in de voorgaande drie maanden.

  • Macro-economische omstandigheden en geopolitiek remmen VC-investeringen
  • Marktactiviteit in Q4 2023 vertraagt

De daling in investeringen in Europese bedrijven in Q4 wordt toegeschreven aan wereldwijde macro-economische omstandigheden en geopolitieke spanningen, zoals vermeld in het Venture Puls-rapport van KPMG. Vooral Amerikaanse Venture Capital-investeerders tonen terughoudendheid in de regio.

Zelfs bewezen fondsbeheerders merken op dat kapitaal ophalen enkele maanden langer duurt.

Binnen en buiten EU

De neerwaartse trend in VC-investeringen beperkt zich niet tot Europa, zoals KPMG benadrukt. Wereldwijd was 2023 een uitdagend jaar voor durfkapitaalinvesteringen vanwege economische uitdagingen, voortdurende conflicten in Oekraïne en hernieuwde spanningen in het Midden-Oosten. Het Venture Puls-rapport onthult dat de marktactiviteit in Q4 2023 is vertraagd op het gebied van dealaantallen, de snelheid van VC-deals en het tempo van fondsenwerving door VC-fondsen. Zelfs bewezen fondsbeheerders merken op dat kapitaal ophalen enkele maanden langer duurt.

Sterke Investering in AI en energie- en ESG-Sector groeit

Een opvallende trend in Q4 2023 was de sterke investering in kunstmatige intelligentie (AI), met enkele van de grootste deals van het kwartaal. Naast AI bleven ook de energie- en ESG-sector momentum behouden, met investeringen variërend van seed deals tot grotere transacties.

Vooruitzichten 2024 voorspelt toenemende samenwerking

KPMG verwacht dat VC-investeringen in Europa in Q1 2024 relatief zwak zullen blijven, gezien aanhoudende conflicten en onzekerheden. VC-investeerders zullen naar verwachting hun focus op winstgevendheid handhaven, terwijl samenwerking tussen corporate venture capitalists, bestaande VC’s en accelerator programma’s naar verwachting zal toenemen.

Stabilisering mogelijk in 2024

Hoewel 2023 een jaar van voortdurende aarzeling onder dealmakers was, concludeert KPMG dat 2024 mogelijk een jaar van stabilisatie kan worden. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden en geopolitieke spanningen blijft er interesse in investeringen, vooral in sectoren waar maatschappelijk belang een grote rol speelt. Izzy Sayers, medeoprichter van KPMG Emerging Giants, benadrukt de voortdurende investeringen ondanks de uitdagende marktomstandigheden.

Risico’s

Experts wijzen er op dat venture capital-investeringen vooral startende bedrijven financieren. Omdat de investeringen in de beginfase van een bedrijf worden gedaan, is het risico op mislukking overwegend groter. Daarnaast is het moeilijk om de waarde van een start-up te bepalen, wat kan leiden tot overwaardering en uiteindelijk tot verliezen voor de investeerders. Andere risico’s zijn onder meer de afhankelijkheid van één of enkele investeerders, de afhankelijkheid van één of enkele klanten, en de afhankelijkheid van één of enkele producten.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Volgens de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) investeerden binnen- en buitenlandse venture capitalists rond de €1 miljard in 411 Nederlandse startups in 2022. Dit is het hoogste bedrag ooit, behalve in 2021, waarin €1,8 miljard werd geïnvesteerd. In 2022 investeerden binnen- en buitenlandse private equity partijen een recordbedrag van €8,5 miljard in Nederlandse bedrijven, wat significant hoger is dan het bedrag van €4,4 miljard uit 2021.