Onderzoek: “45% vreest voor baan als gevolg van digitalisering & Ai’

Ai acceptatie in finance

Finance professionals gebruiken Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) voornamelijk voor financiële prognoses (55%), inzicht in data (50%) en het automatiseren van routinetaken (44%). Dit blijkt uit onderzoek van Moss, het financieel managementplatform voor uitgavenbeheer, onder 250 Nederlandse finance professionals.

Het implementeren van AI en ML is vaak onderdeel van een digitaliseringstrategie. En daar werken veel bedrijven aan: 53 procent van de finance professionals stelt dat er momenteel een digitaliseringsslag bij zijn afdeling plaatsvindt. Wanneer we specifiek kijken naar het integreren van AI en ML dan geeft 38 procent aan daarmee bezig te zijn.

Volgens de onderzoekers geeft bijna de helft van de ondervraagde finance professionals aan AI en ML graag in te zetten voor het automatiseren van routinetaken, aangezien zij op dit moment gemiddeld nog 6,5 uur per week besteden aan handmatige administratieve zaken.

Ontbreken van kennis over AI en ML

Toch zien niet alle finance professionals de vele voordelen van deze technologieën in. Zo heeft één op de drie (35%) niet het gevoel dat AI en ML zijn bedrijf verder zullen helpen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Investeringen

Andere redenen om AI en ML niet in te zetten, zijn de investering die vooraf nodig is (32%) en het ontbreken van kennis over de technologie (29%). Maar liefst twaalf procent van de finance professionals heeft dan ook helemaal geen plannen om aan de slag te gaan met AI en ML.

Baanverlies en baanvervanging

Een mogelijke derde reden -waarom finance professionals niet aan de slag gaan met AI en ML- is dat ze vrezen voor hun baan. Bijna de helft (45%) maakt zich namelijk zorgen over de invloed van digitalisering op de bestaanszekerheid van zijn werkzaamheden. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. AI-expert Wiemer van der Veur onthult ongekende AI-toepassingen die je werk ingrijpend sneller, effectiever en nauwkeuriger maken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de AI Orakelsessie.

Onderzoek

Het  onderzoek is uitgevoerd door OnePoll onder 750 senior finance medewerkers in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor dit bericht zijn alleen de resultaten van de 250 Nederlandse respondenten meegenomen. De dataverzameling vond plaats tussen 19 en 26 januari 2024.

Gerelateerde artikelen