Bedrijf moet eigen UBO-uittreksel opvragen voor de bank

De UBO-informatie mag niet afwijken van informatie die het bedrijf zelf verstrekt.

Ondernemers zijn vanaf deze maand verplicht om voorlopig zelf een gewaarmerkt UBO-uittreksel over hun eigen bedrijf op te vragen als de bank of de accountant daar om vraagt. Banken, accountants en andere financiële dienstverleners moeten eigenlijk die UBO-uittreksels eigenlijk zelf opvragen, maar aansluiting op het UBO-register van de Kamer van Koophandel is nog niet mogelijk.

Het opvragen van een gewaarmerkt uittreksel over de eigen onderneming is mogelijk bij de Kamer van Koophandel via de webpage UBO Inzien eigen gegevens.

Banken, accountants en andere zogenaamde Wuft-instellingen (vernoemd naar de Wuft: wet tegen witwassen en terrorismefinanciering) regelden de UBO-verklaring tot voor kort zelf, buiten de ondernemer om. De financiële dienstverleners hadden voldoende aan de bevestigingsmail van Kamer van Koophandel dat een UBO-inschrijving was voltooid voor een bepaald bedrijf. Deze mogelijkheid is afgeschaft eind juli.

Mocht de bank of de accountant een verschil merken tussen de informatie uit het UBO-register en andere informatie over de onderneming, dan moet de bank of de accountant dit melden bij de Kamer van Koophandel.

 

Gerelateerde artikelen