Onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap

De strijd om meer diversiteit op de werkvloer is nog lang niet helemaal gevoerd: 77 procent van de mannen en 64 procent van de vrouwen heeft een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Direction Europe deed onder 881 respondenten naar de onbewuste voorkeuren voor mannelijk of vrouwelijk leiderschap.

Onderzoek van de Erasmus Universiteit laat zien dat bedrijven met een vrouw in het bestuur gemiddeld 23,3 procent rendement op het eigen vermogen behalen. Bij bedrijven met alleen mannen in de top is dat 13,7%. Onderzoeken van onder andere Catalyst, McKinsey, Cranfield University en het HPO Center tonen soortgelijke resultaten. Organisaties met een divers werknemersbestand presteren financieel en operationeel beter.

Het lijkt dus een logische stap om meer vrouwen in de top van het bedrijf op te nemen, maar volgens Esther Mollema, leidster van het onderzoek, zijn onze beslissingen vaak veel minder rationeel dan we denken. “Onze hersenen draaien op software, maar die software is niet perfect. Er zitten bugs in, mindbugs. Deze onbewuste vooroordelen zorgen er vooral voor dat je de voorkeur geeft aan iemand die op je lijkt, boven iemand die bijvoorbeeld verschilt in accent, huidskleur of geslacht. Het onderzoek laat zien dat iedereen mindbugs heeft en dat deze ons bijvoorbeeld verhinderen de beste kandidaat te selecteren. Ons bewust worden van mindbugs is de eerste stap. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten.”

Gerelateerde artikelen