Oliebedrijven schrappen 145 miljard uit de boeken

energiebedrijven
Waarde sector slinkt tien procent door pandemie en vergroening.

De energiebedrijven in Noord-Amerika en Europa moesten in de eerste drie kwartalen van dit jaar voor 145 miljard dollar aan activa afschrijven. Dit omvat ongeveer een tiende van de totale marktwaarde.

Dat schrijft de zakenkrant Wall Street Journal. De impairment hangt samen met het de lagere prijzen voor fossiele brandstoffen die naar verwachting nog jaren zullen aanhouden. Door veel projecten is een streep gezet, omdat ze nooit rendabel zullen worden. De afboekingen zijn groter dan die in de oliecrisis van vijf jaar geleden, aldus analisten.

De afschrijvingen zijn volgens krant het gevolg van de uitbraak van de coronapandemie en de vragen over de toekomst van de sector. Energiebedrijven hebben te maken met de opkomst van hernieuwbare energie.

Wall Street Journal schrijft dat omvangrijke afschrijvingen veel voorkomen in Amerikaanse en Europese bedrijven. Maar volgens een analyse van S&P Global Market Intelligence zijn de afboekingen in de oliesector beduidend groter dan die in andere sectoren.