NOW vanaf 6 april beschikbaar

NOW kan vanaf volgende week bij UWV worden aangevraagd, voorschot binnen 4 weken.

Volgende week kunnen bedrijven, die door de coronacrisis omzetverlies lijden, aankloppen bij speciale loketten om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Althans, uitvoeringsorganisatie UWV streeft ernaar de loketten vanaf maandag 6 april open te hebben. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. Het UWV keert in drie termijnen een voorschot van 80 procent uit. Het eerste deel kan al enkele weken na de aanvraag worden overgemaakt.

De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe regeling is ook ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de crisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen. Voorwaarde is dat zij hun personeel gewoon blijven doorbetalen en dat zij tijdens de periode dat zij subsidie ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

“De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven”, zegt minister Wouter Koolmees. “Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid.” De NOW is bedoeld om ondernemers te steunen die ondanks die onzekerheid vasthouden aan hun personeel.

Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, benadrukt het ministerie. Het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties roepen bedrijven op om flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen. “Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.”

Lees ook: Overheid verdient flink aan coronasteun

(bron: ANP)

 

Gerelateerde artikelen