Noordse en Britse pensioenfondsen zeggen 130 miljard toe voor klimaat

Noordse en Britse pensioenfondsen hebben toegezegd om tegen 2030 zo'n 130 miljard dollar te investeren in de strijd tegen klimaatverandering.

Dat heeft de Deense minister-president Mette Frederiksen gezegd op de klimaattop in Glasgow. Volgens haar gaat het om 75 miljard dollar (bijna 65 miljard euro) aan nieuwe toezeggingen.

Het gaat om pensioenfondsen uit Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, IJsland en Groot-Brittannië. Ze gaan ook jaarlijks rapporteren over de voortgang van hun groene investeringen. De groep omvat enkele fondsen die zich hebben aangesloten bij het groeiende aantal dat afstand neemt van fossiele brandstoffen. In Nederland maakte pensioenfonds ABP vorige week nog bekend te stoppen met het beleggen in producenten van fossiele brandstoffen, zoals olie- en gasconcerns.

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Gerelateerde artikelen