Noodmaatregelen tegen mogelijk wegvallen Atos

Beheerder overheids-IT in problemen

Overheidsinstellingen, waaronder Defensie en SVB, treffen voorzorgsmaatregelen, meldt NRC. Het Franse ict-bedrijf Atos, dat al geruime tijd financiële moeilijkheden ondervindt, dreigt te bezwijken.

  • Atos in gesprek met schuldeisers voor herfinancieringsplan
  • Mogelijk voortbestaan bedreigd als verkoop van bedrijfsonderdelen mislukt
  • Atos leed in 2023 een verlies van 3,4 miljard euro
  • Sectoren afhankelijk van beheerder IT-systemen overheid

Atos’ aankomende jaarcijfers, na twee keer uitstel, baren zorgen. Het beheer van cruciale gegevens voor Nederlandse overheidsinstanties zoals medische dossiers en uitkeringsprocessen staat op het spel. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Inspanningen om dienstverlening te waarborgen

SVB en CIZ benadrukken hun “nauwe contact” met Atos. Maatregelen worden getroffen om de continuïteit van dienstverlening te waarborgen, terwijl Atos worstelt met schulden en potentiële faillissementen.

Betekenis Atos voor bedrijfsleven

Atos heeft wereldwijd 105.000 medewerkers en een jaarlijkse omzet van ongeveer € 11 miljard. Het bedrijfs is actief in verschillende sectoren in 69 landen. In Nederland verzorgt het bedrijf onder meer samen met het Kadaster voor de levering van generieke IT-dienstverlening en de inhuur van personeel. Daarnaast adviseert het UWV en ook het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)heeft Atos als leverancier. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Atos geselecteerd voor de migratie van hun SAP-centrische IT-infrastructuur naar de publieke cloud.

Naast de financiele problemen bij Atos als beheerder van IT-diensten van de overheid, zit de aanbieder van IT-diensten voor overheidsdiensten Centric in een juridische eigendoms- en zeggenschapprocedure. De website voor tech en IT, AG Connect, meldde onlangs dat onder meer DNB het contract met Centric niet heeft verlengd. Daarnaast zoekt Arbo Unie naar een dienstverlener die andere diensten aanbiedt. De Bank Nederlandse Gemeenten heeft een deel van de activiteiten van Centric ‘in huis gehaald’.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen