Nieuwe sancties raken handel met Rusland

Nieuwe sancties raken handel met Rusland
Export luxegoederen en import van ijzer en staal exit.

De EU schorst bepaalde handels- en economische privileges die Rusland geniet, verbiedt de export vanuit de EU van luxueuze goederen naar Rusland en verbiedt de import van goederen van Russisch ijzer en staal. De nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de aanhoudende strijd in Oekraïne zijn gecoördineerd met de Verenigde Staten en andere bondgenoten uit de G7, de zeven rijkste westerse landen.

“Morgen nemen we een vierde pakket maatregelen om Rusland verder te isoleren en de middelen te onttrekken die Rusland gebruikt om deze barbaarse oorlog te financieren”, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van een EU-top in Versailles. Ook pakt de EU het gebruik van cryptovaluta aan waarmee sancties worden omzeild.

Eerder vrijdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de Verenigde Staten de status van “permanente normale handelsbetrekkingen” van Rusland gaat intrekken, waarmee Rusland eenzelfde behandeling zou krijgen als bijvoorbeeld Noord-Korea of Iran. Ook doen de Amerikanen Russische wodka, diamanten en visproducten zoals kaviaar in de ban.

Door Rusland de belangrijke handelsstatus te ontnemen wordt in navolging van de VS ook voor de EU de weg vrijgemaakt om tarieven op te leggen op een breed scala aan Russische goederen. Ook zei Von der Leyen dat het lidmaatschap van Rusland van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank zal worden opgeschort.

Als eerste stap wordt de import van ijzeren en stalen goederen verboden. Later wil de EU ook Europese investeringen in de Russische energiesector blokkeren.

(ANP)