Nieuwe EU BTW regel actief voor digitale aanbieders

Grote veranderingen op het gebied van BTW regelgeving beïnvloeden hoe e-service providers sinds 1 januari 2015 voldoen aan BTW verplichtingen binnen de EU. De nieuwe regels hebben impact op zo'n 250.000 Europese aanbieders van digitale goederen en diensten.

BTW-specialist Taxamo zegt dat e-service aanbieders niet goed uitgerust zijn om aan de verplichtingen te voldoen. Dit is vooral van toepassing op de aanbieders van eBooks, muziek en software. Het betreft veelal MKB ondernemingen die voorheen klein genoeg waren om vrijgesteld te zijn van de BTW verplichting in het thuisland. De veranderingen in de wet houden in dat een B2C verkoop naar een ander EU land betekent dat men in dat land verplicht geregistreerd moet worden en daar BTW-plichtig is.
 
“Wij kaarten dit aan omdat wij iedere dag vragen beantwoorden van Europese ondernemers die de nieuwe regelgeving niet begrijpen en niet weten wat ze moeten doen om aan hun verplichtingen te voldoen.” Aldus John McCarthy, CEO van Taxamo.
 
De nieuwe EU BTW regels vereisen dat de ondernemer uitzoekt waar de eindklant gevestigd is (doormiddel van het verzamelen van 2 niet-conflicterende bewijsstukken), om vervolgens het juiste BTW tarief voor die specifieke locatie toe te passen. Er zijn bijkomende compliance technische verplichtingen rondom de rapportage van BTW heffingen, die informatie over BTW transacties 10 jaar opslaat en compliance met verschillende BTW regimes in de EU waarborgt. E-service ondernemers die niet voldoen aan de nieuwe regelgeving zijn strafbaar binnen de jurisdictie van een lidstaat waar zij BTW wet – en regelgeving hebben geschonden.
 
Tijdens een recentelijk door Taxamo gehost webinar, zei de in Amsterdam gevestigde Esteban de Goor van Baker McKenzie “De EU BTW regeling is nu van toepassing. Deze regel geeft aan dat bedrijven de EU regelgeving moeten naleven die van toepassing is op digitale diensten. Wanneer een bedrijf dit nalaat en geen BTW afdraagt, dan overtreedt men de EU BTW wet.”
 
Hoewel primair gericht op grote multinationals zoals Amazon of Google (ter voorkoming van het doorsluizen van alle verkopen via landen met lage BTW tarieven) zullen de wijzigingen in de EU BTW in 2015 significante impact hebben op allerlei ondernemers en bedrijven.

Gerelateerde artikelen