Nieuwe biljetten 100 en 200 euro

Vandaag komen de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop. Ze zijn een stukje smaller.

Door de aanpassingen zijn de biljetten voor 50, 100 en 200 euro nu even breed en kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden. Ze passen ook beter in de portemonnee of portefeuille en gaan volgens de Europese Centrale Bank (ECB) daardoor langer mee, omdat ze minder snel slijten.

Lees ook: Op weg naar cashloze samenleving

Natuurlijk hebben de nieuwe biljetten nieuwe echtheidskenmerken, die grotendeels geheim zijn. De groene en goudgele briefjes hebben een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine eurotekens. De mythologische figuur Europa is in de biljetten verwerkt als watermerk. Haar beeltenis is geïnspireerd op een vaas uit de Griekse oudheid, die nu in het Louvre staat.

Geleidelijk uitgefaseerd

Oude bankbiljetten blijven voorlopig bestaan naast de nieuwe, maar worden geleidelijk uitgefaseerd. De datum waarop die briefjes niet meer geldig zijn als betaalmiddel, wordt door de ECB ruim vooraf aangekondigd. Hun waarde verliezen de oude biljetten nooit, want je kunt ze voor onbepaalde tijd inwisselen bij nationale centrale banken.