Nieuwe banen en werk in financieel management en GRM

De afgelopen weken heb je overal sombere verhalen kunnen lezen over het grote aantal vaste banen dat verloren gaat door robotisering, digitalisering en automatisering in een aantal takken van sport waaronder in financieel management en in GRM (Governance en Risk Management). In deze blog legt Tony de Bree uit dat er nieuwe banen bijkomen en dat er goede kansen liggen als je je maar snel om- en bijschoolt.

Introductie 
De impact van ICT op managen, organiseren en samenwerken is al een aantal jaren groot te noemen. Deze zogenaamde ‘digital disruption’ slaat ook toe in financieel management, in het besturen van een organisatie en in risk en compliance. Net zoals dat het geval is in auditen, accounting en business control. 
Hierdoor neemt het aantal vaste banen in hoofdkantoor- en andere ondersteunende functies in deze domeinen snel af en verandert de inhoud van senior management functies als CFO, CIO en COO. Het goede nieuws is echter dat er ook een kleiner aantal nieuwe gespecialiseerde functies bij zullen komen in en rond nieuwe slimme systemen (smart systems). 
De belangrijkste trends in en rond financieel management
De volgende trends zijn al een aantal jaren zichtbaar: 
1) De snelle reductie van het aantal managementlagen in grote organisaties.
2) De introductie van slimme systemen ter ondersteuning of zelfs ter vervanging van traditioneel risk management, compliance, auditen en business controlling. 
3) Het introduceren van slimme systemen ter ondersteuning en vervanging van besturen van de organisatie (governance). 
4) Het automatiseren van veel business processen en klantprocessen door o.a. de introductie van zelfbedieningsmodellen in een aantal takken van sport waaronder in veel industrietakken in retail, de bancaire sector, de zakelijke dienstverlening, de overheid en nog veel meer. 
5) Het steeds meer inschakelen van partners en leveranciers wereldwijd die ook elektronisch aan je organisatie verbonden zijn en met wie je allerlei data en informatie uitwisselt.
6) Het opbouwen en delen van steeds grotere databases met allerlei soorten informatie over iedereen binnen en ook buiten de organisatie waaronder je klanten. 
7) Het geheel op gedeeltelijk automatisch besturen van een organisatie inclusief de klanten, partners en leveranciers met behulp van slimme digitale sociaal kapitaal meetsystemen.
Nieuwe banen en werk
Hoewel er dus veel bestaande banen verdwijnen voor hoogopgeleide professionals, ontstaat er ook een aantal nieuwe banen en nieuw werk in en rond financieel management en GRM: 
1) Slimme systemen (smart systems) moeten ontworpen, gebouwd en getest worden. 
2) Geformaliseerde kennis en ervaring zullen ingebracht moeten worden in de verschillende slimme systemen rond financieel management en GRM om ze goed te kunnen laten functioneren.
3) Nieuwe digitale sociaal kapitaal prestatie-meetpunten zullen gedefinieerd en geïntroduceerd moeten worden in alle meetsystemen binnen de organisatie.
__________________________________________________________________________
Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door Google Bank, Apple Bank, Facebook Bank en talloze ‘fintech startups’. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Discussieer ook mee. Ben je expert of investeerder dan is het wellicht ook iets om betrokken te zijn bij de Dutch Fintech Awards 2015. Alle input is welkom. Voor meer informatie bezoek de website www.fintechcapital.nl 
__________________________________________________________________________
 
4) Als de systemen cases signaleren, dan zullen speciaal opgeleide professionals deze cases moeten onderzoeken en evalueren. Voor case handling en exceptie management dus. In risk, compliance, business control en bij finance.
5) Senior managers zullen om- en bijgeschoold moeten worden tot eCFO, eCOO en eCIO. Op het gebied van e-metrics, economische wetten in de nieuwe digitale economie en nog veel meer. 
6) Alle financieel managers, controllers, auditors en risk & compliance officers zullen om- en bijgeschoold moeten worden en permanent bijgeschoold moeten worden.
7) Er ontstaat een groeiende behoefte aan databasespecialisten, data analisten en databaseontwerpers op de kennisgebieden in- en rond financieel management, risk, compliance, auditen, accounting en business controlling. 
Conclusie
Hoewel er dus inderdaad veel traditionele banen voor hoogopgeleide professionals in en rond financieel management verdwijnen door automatisering bij grote organisaties, ontstaan er nieuwe banen en nieuw werk op een aantal terreinen. Digital disruption kost dus inderdaad veel vaste bestaande banen en werk, maar ICT levert ook nieuwe banen en nieuw soort werk op voor specialisten die zich op tijd om- en bijscholen om klaar te zijn voor de nieuwe digitale economie. 
Tony de Bree heeft 26 jaar ervaring in en rond de internationale Financiële sector. Hij combineert een EEP MBA in o.a. Finance met een promotie bedrijfskunde over de digital ‘Transformation of Financial Services Companies’. Hij is adviseur voor grote organisaties en voor start-ups, online ondernemer, dagvoorzitter, spreker, gastdocent en auteur van ‘Dagboek van een bankier’. In zijn nieuwe boek, ‘Dinosauriër of krokodil’ schetst hij de belangrijkste aspecten van de digitale kenniseconomie, wat de nieuwe economische wetten in de digitale economie zijn, hoe je immateriele assets waardeert, welke nieuwe banen er ontstaan en hoe je een nieuw digital sociaal kapitaal meetsysteem construeert. 

Gerelateerde artikelen