NIB Capital Private Equity investeert EUR 415 miljoen

fallback
NIB Capital Private Equity, een van de grootste private equity investeerders ter wereld, maakt hierbij bekend dat recentelijk investeringen zijn gedaan voor een totaal bedrag van circa EUR 415 miljoen. Van dit bedrag ging circa EUR 200 miljoen naar drie buy-outs funds (in Europa, de VS en Azië, waar NIB Capital Private Equity een van de grootste buitenlandse private equity investeerders is). Daarnaast ging circa EUR 100 miljoen naar een fonds dat zich richt op secundaire investeringen, een key investeringsgebied voor NIB Capital Private Equity, gezien de vele en interessante mogelijkheden als gevolg van de huidige marktomstandigheden en circa EUR 100 miljoen naar een fonds dat zich geheel toelegt op venture capital (durfkapitaal). EUR 15 miljoen betrof een leveraged buy-out in Frankrijk, waarbij NIB Capital Private Equity optreedt als co-investeerder.

Lexington Capital Partners

NIB Capital Private Equity heeft de intentie om fondsen aan te wenden voor het zogeheten secundaire investeringssegment. Dat gebeurt zowel door middel van investeringen in toegewijde “secundaire” spelers als door middel van co-investeringen in individuele transacties met een aantal partners. NIB Capital Private Equity verwacht dat de secundaire markt een aanzienlijke groei zal laten zien in de komende jaren. De investering van circa EUR 100 miljoen in Lexington Capital Partners, een fonds dat zich wereldwijd richt op zogeheten secundaire investeringen, is onderdeel van deze strategie. Lexington is ’s werelds grootste speler op de secundaire markt van private equity met een vermogen van USD 6 miljard en heeft een uitgebreid track record op het gebied van uitvoering van herplaatsingen van transacties. Voor Lexington is NIB Capital Private Equity een belangrijke co-investment partner als gevolg van haar netwerk als marktleider in private equity in Europa. Het percentage secondaries is gestaag gegroeid in de periode 2000-2002 en de outlook is veelbelovend. NIB Capital Private Equity als marktleider in primary fondsen is uniek gepositioneerd voor deze activiteiten.

Terra Firma Capital Partners

NIB Capital Private Equity heeft zich voor circa EUR 100 miljoen gecommitteerd aan Terra Firma Capital Partners II, een fonds van EUR 3 miljard dat zich richt op grote buy-out transacties in Europa. Deze toezegging is de eerste van twee investeringen die NIB Capital Private Equity heeft gepland op het gebied van grote buy-outs in Europa. Terra was de afgelopen jaren een van de meest actieve Private Equity fondsen in Europa. NIB Capital Private Equity verwacht dat grote herstructureringen in Duitsland en het wegvallen van strategische kopers, partijen als Terra
uniek positioneert.

Olympus Capital Asia II

NIB Capital Private Equity heeft circa EUR 50 miljoen gealloceerd aan Olympus Capital Asia, dat voornamelijk is gericht op groeivermogen en buy-out mogelijkheden in Azië. De fondsgrootte van Olympus Capital Asia bedraagt USD 500 miljoen. Olympus Capital is een onafhankelijke regionale speler op het gebied van private equity.

Grove Street Advisors

NIB Capital Private Equity heeft USD 100 miljoen geïnvesteerd in Grove Street Advisors, een investment manager die zich primair richt op investeringen in venture capital. Het mandaat dat NIB Capital Private Equity aan Grove Street Advisors heeft gegeven, is exclusief bedoeld voor nieuwe en opkomende venture capital bedrijven in de Verenigde Staten. Deze investering past in het streven kleine veelbelovende venture fondsen vroeg te kunnen
ontdekken (visvijver) die in een volgende fase voor NIB Capital Private Equity interessant zijn om direct in te investeren.

The Jordan Company’s Resolute Fund

NIB Capital Private Equity heeft USD 50 miljoen toegezegd aan The Resolute Fund, een Amerikaans USD 1,5 miljard buy-out fonds voor de middenmarkt, dat zich voornamelijk richt op strategische, startende ondernemingen en traditionele leveraged buy-out mogelijkheden in de Verenigde Staten. The Resolute Fund investeert in gevestigde, goed geleide en winstgevende bedrijven met een waarde tussen de USD 50 miljoen en USD 500 miljoen. Deze investering past in het streven de middle market positie in de VS uit te breiden. Dergelijke fondsen fourneren tevens een belangrijke bijdrage aan de co-investment mogelijkheden van NIB Capital Private Equity.

Elis

NIB Capital Private Equity heeft een co-investering gedaan samen met Paribas Affaires Industrielles (‘PAI’) en het management in de EUR 1500 miljoen leveraged buy-out van Elis, een onderneming die actief is in de zakelijke
dienstverlening. Elis is de toonaangevende Franse speler in textiel verhuur en diensten op het gebied van hygiëne & welzijn.