Netbeheer Nederland: ‘Desnoods dwang naar bedrijven om stroomnet te ontzien’

Faillissementsregen energiebedrijven is voorbij
Netbeheerders dringen aan op beter congestiemanagement op stroomnet.

Netbeheer Nederland wil dat bedrijven minder stroom gaan verbruiken op piekmomenten om zo het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten. Maar animo daarvoor ontbreekt vooralsnog, waardoor de brancheorganisatie denkt aan meer dwingende maatregelen. Dat zei Han Slootweg van de brancheorganisatie bij Nieuwsuur.

  • 6000 bedrijven op wachtlijst aansluiting
  • tekorten in capaciteit houdt aan
  • spreiding van piekmomenten financieel aantrekkelijk maken

Hard gebouwd aan capaciteitsvergroting

Uit cijfers van Netbeheer Nederland blijkt dat inmiddels 6.000 bedrijven op een wachtlijst staan voor afname van stroom, meldt Nieuwsuur. Voor het terugleveren van stroom, bijvoorbeeld opgewekt door zonnepanelen, moeten 8.000 bedrijven achteraan sluiten. Volgens Slootweg moet het bedrijfsleven zelf helpen om de problemen op te lossen. “We bouwen zoals we nog nooit hebben gebouwd, maar er is nog steeds een tekort. Laten we daar dan samen naar kijken”, zei hij in het actualiteitenprogramma.

Spreiding vraag financieel aantrekkelijker maken

Om meer ruimte te creëren op het stroomnet, stelt Slootweg het zogenoemde ‘spitsmijden’ voor, ook wel congestiemanagement genoemd. Dat houdt in dat het net op drukke momenten wordt ontlast, zodat het stroomverbruik beter wordt verdeeld over de dag. Bedrijven die besluiten minder stroom te verbruiken op piekmomenten, zouden daar dan bijvoorbeeld een financiële vergoeding voor kunnen krijgen, stelt Slootweg voor.

Meewerken niet vrijblijvend

In ieder geval is het systeem zoals het nu geregeld is nog te vrijblijvend. “Onze vraag aan bedrijven is belangrijk en urgent en niet vrijblijvend, het antwoord is dat wel”, zegt Slootweg. Hij denkt aan een systeem waarbij bedrijven bijvoorbeeld verplicht worden om een deel van hun stroomcapaciteit te veilen. Daarvoor kunnen zij dan zelf een prijs bepalen. Slootweg: “Als we het op de traditionele manier blijven doen, komen we niet vooruit.”

Gerelateerde artikelen