Neergang krijgt amper vat op overnamemarkt

Succesvollere overname dankzij AO/IC (2)
De prijzen van bedrijven zijn aan het dalen nu kopers voorzichtiger worden.

Adviseurs en bankiers die betrokken zijn bij fusies en overnames in Nederland verwachten de komende twaalf maanden een lichte daling van het aantal fusies en overnames. Ondanks de afkoelende economie blijft het voorlopig nog druk met het aantal deals. Vooral private equity-bedrijven blijven actief in het handelen in bedrijven. Vooral bedrijven die onder druk staan vormen een prooi.

Dat komt naar voren uit het jaarlijkse trendonderzoek van het platform M&A onder onder ruim 25 grote dealmakers en honderd M&A-professional. De lichte daling die wordt voorzien gebeurt tegen de achtergrond van een recordjaar in 2021 en aanhoudende drukte in 2022.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er nog vrij veel geld beschikbaar is bij private equity-investeerders. Maar door de economische onzekerheid gaan de overnamespecialisten wel voorzichter te werk. De prijzen van bedrijven zijn aan het dalen.

Er komt vanuit potentiële kopers waarschijnlijk meer druk om niet te veel te betalen voor overnames, gelet op de toenemend onzekerheid. Aan de andere kant verwachten verkopers mogelijk nog een hoge waardering, omdat dit in het recente verleden het geval is geweest.

Gerelateerde artikelen