Neergang gaat door ondanks minder inflatie en materiaaltekort

Neergang gaat door ondanks minder inflatie en materiaaltekort
Volgens economen gaat het eerst nog slechter worden voor het beter wordt.

De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog.

Ook is er enige verlichting in de materiaaltekorten, overwegend in Duitsland. Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo spreekt van “een kleine verlichting. Deze maand zei 75 procent van de bedrijven problemen te ervaren bij het inkopen van grondstoffen en andere materialen, tegenover 80 procent vorige maand. In de chemische industrie liepen de belemmeringen terug. Daar gaf ruim 60 procent nog aan last te hebben bij het inkopen van materialen, tegenover meer dan 70 procent een maand eerder.

Toch denken economen niet dat hiermee de verbetering van inflatie en materiaaltekort is begonnen. “Op dit moment zijn er geen tekenen die wijzen op een wezenlijke verlichting in de komende maanden”, zei Ifo-deskundige Klaus Wohlrabe over het materiaaltekort in de industrie.

Bouwbedrijf Heijmans merkt dat de beschikbaarheid en betaalbaarheid van bouwmaterialen steeds verder onder druk komt te staan door de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf is in gesprek met toeleveranciers en opdrachtgevers over de consequenties ervan, meldt topman Ton Hillen van Heijmans in een toelichting op de kwartaalcijfers.

De inflatie blijft op een zeer hoog niveau liggen, ondanks een kleine verlichting. Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) zei donderdag dat de inflatie het hoogste punt nadert en dat de prijzen in de tweede helft van het jaar mogelijk wat minder sterk zullen stijgen. Hij denkt overigens niet dat de inflatie direct weer op een laag niveau uitkomt.

De ECB kijkt bij zijn rentebeleid scherp naar de inflatie op de middellange termijn. Het doel daarvoor is twee procent. De geldontwaarding mag best een tijdje daarboven liggen, besloot de centrale bank eerder. Toch is de huidige hoge inflatie reden voor de ECB om versneld zijn opkoopprogramma’s af te bouwen. Zodra dat gebeurd is, zou de rente omhoog kunnen. Kenners van de centrale bank houden daarom rekening met een renteverhoging in de zomer.