Nederlandse landenrisico blijft ‘robuust’ op peil
De zachte herfst en winter hebben ertoe bijgedragen, dat Europa niet in een recessie is beland. Het efficiënter omgaan met beschikbare energiebronnen in alle sectoren en vertraging van de wereldwijde bedrijvigheid deden de rest. De energieprijzen konden sterk dalen en de inflatie in diverse belangrijke economische markten kon worden afgeremd. Kredietverzekeraar Coface heeft als gevolg slechts enkele wijzigingen aangebracht in haar beoordeling van de wereldwijde landenrisico’s. Het Nederlandse landenrisico blijft robuust op peil.
De beoordeling van het landenrisico van Nederland is begin 2023 ongewijzigd gebleven op A2 (een lage kans op wanbetaling). “In vergelijking met de buurlanden is dit een zeer goede beoordeling”, zegt Christiane von Berg, econoom voor de regio Noord-Europa bij Coface. “Hoewel Nederland in 2022 een van de hoogste inflatiepercentages van heel West-Europa had, als gevolg van de zeer snelle en sterke doorberekening van de aardgasprijzen in de consumentenprijzen, bleef de economische activiteit in 2022 verrassend robuust. Dit is vooral te danken aan de particuliere consumptie van huishoudens, die een aantal sterke inhaaleffecten van de laatste twee pandemiejaren vertoonde.”
“Voor 2023 blijft Coface optimistisch over de Nederlandse economie met een groeiverwachting van 1,1 procent. Het feit dat de Nederlandse economie minder afhankelijk is van buitenlandse gasleveringen en de sterke vermindering van het aardgasverbruik maken de Nederlandse industrie beter bestand tegen gasvoorzieningsbeperkingen. Het verwachte sterke herstel van de Chinese economie in de tweede helft van 2023, na de huidige COVID-19-golf, zal de vraag naar Europese goederen die via de Nederlandse havens worden verhandeld weer laten toenemen.”
Er zijn veel risico’s die de groei zullen afremmen, zoals knelpunten in de toeleveringsketen, arbeidsmarktkrapte, lagere bedrijfsinvesteringen en afnemende investeringen in de bouw. De laatste twee risico’s worden beïnvloed door het monetaire beleid van de ECB, waar meer renteverhogingen van in totaal 100 tot 150 basispunten binnenkort verwacht worden, waardoor dan de belangrijkste herfinancieringsrente zal stijgen tot 3,5 procent à 4,0 procent. Bovendien is de ECB van plan haar balans met 15 miljard euro per maand te verminderen vanaf maart 2023.”