Nederlandse industrie lijdt onder productiedaling

Industrie

De Nederlandse industrie heeft in maart een aanzienlijke daling van 6 procent in productie ervaren vergeleken met het voorgaande jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze neergang is het gevolg van lagere orders en verminderde bedrijvigheid die al acht maanden aanhouden. Dat meldt het ANP.

  • Duitse industriële productie daalt, volgens Destatis.
  • De maandelijkse daling van 0,4% was lager dan verwacht, maar wijst nog steeds op een aanhoudende uitdaging voor het herstel
  • ING stelt dat de recente daling in de Duitse industriële productie aantoont dat een substantieel herstel nog niet in zicht is.

Ruim driekwart van de bedrijfsklassen in de Nederlandse industrie registreerde in maart een afname in productie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de reparatie en installatie van machines en de transportmiddelenindustrie ondervonden significante dalingen, terwijl de chemische industrie als enige een bescheiden groei doormaakte. [Artikel gaat verder na advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Gematigde positiviteit onder producenten

In april vertoonden producenten een lichte verbetering in sentiment vergeleken met maart. Vooral de verwachtingen over de toekomstige bedrijvigheid verbeterden, terwijl de zorgen over de orderportefeuille afnamen. Echter, in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt, was het vertrouwen onder producenten in april juist negatiever dan in maart.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

-Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Nederlandse industrie veert sneller op

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) herstelt de Nederlandse industrie zich sneller dan die in omliggende eurozone-landen zoals Duitsland. In april steeg zowel de productie als het aantal nieuwe orders en de werkgelegenheid. De groei in het aantal nieuwe orders was zelfs de grootste in twee jaar tijd.

Gerelateerde artikelen