Nederlandse bedrijven stappen in energieproject Baltische landen

Er is nog ruimte voor ondernemers om aan te haken bij het initiatief.

Twaalf Nederlandse bedrijven en een brancheorganisatie gaan zich als groep richten op de kansrijke offshorewindenergie in de Baltische staten. Er is nog ruimte voor geïnteresseerde ondernemers om mee te doen.

De bedrijven gaan in Estland, Letland en Litouwen samenwerken in het cluster ‘LinkedbyOffshoreWind’. De groep ziet op korte termijn grote kansen in de Baltische offshorewindenergiesector. Tegelijk leveren zij hiermee een bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door het programma Partners for International Business (PIB), een initiatief van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).De Nederlandse ambassades in Estland, Letland en Litouwen helpen de bedrijven bij de uitvoering van hun plannen.

Onder druk van de oorlog in Oekraïne hebben de Baltische staten dringend behoefte aan meer energiezekerheid. Daarom investeren Estland, Letland en Litouwen veel in duurzame energieprojecten. Offshorewind speelt daarin een belangrijke rol.

Opgeteld kunnen deze landen een capaciteit van 26 GW aan windenergie op water installeren. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven, vooral op het gebied van transport en installatie, funderingen en diensten voor research & development.

Gerelateerde artikelen