Nederlandse banken gedijen door de hoge rente

Hét Amerikaanse advies aan start-ups: maak winst. Punt.
Nieuwe inkomsten aangeboord om minder afhankelijk te zijn van rentestand.

De balansen van de vier grootste Nederlandse banken, ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank, waren gezond in het fiscale jaar 2022. Het Nederlandse bankwezen lijkt goed in staat om te profiteren van de gestegen rentes, terwijl de daaraan gekoppelde risico’s lijken mee te vallen.

Dit blijkt uit het State of the Banks-rapport van KPMG, waarin de cijfers van de grote banken zijn vergeleken met elkaar. Banken gingen op zoek naar nieuwe inkomsten om minder afhankelijk te zijn van de rentestand. Daarvoor ontwikkelden zij bijvoorbeeld betaalpakketten of adviesdiensten.

Door de hogere rente voorziet KPMG dat de banken hun marges structureel zullen verhogen. Daarnaast verwacht KPMG meer provisies en wanbetalingen, vooral bij bedrijven met een relatief hoge schuldenlast.

Materialiteit van ESG
De dubbele materialiteit van ESG stelt banken bloot aan zowel kansen als risico’s. Bedrijven die rapporteren over CSRD moeten een duurzaamheidskwestie vanuit twee perspectieven bekijken: naast impact op mens en milieu ook de impact op de organisatie. Om ESG-regelgeving en veranderingsinitiatieven effectief aan te pakken, moeten banken een integrale ESG-strategie en -transformatieaanpak hanteren om waarde op lange termijn te creëren.

Dit vereist geïntegreerde maatregelen en volledige aandacht van leidinggevenden voor een gerichte, consistente en tijdige overgang in lijn met bedrijfsdoelstellingen, gezien de dubbele materialiteit van ESG.

DORA verplicht tot betere IT-beveiliging
Tot slot gaat op 17 januari 2025 de Digital Operational Resilience Act (DORA) van kracht, waardoor Europese banken hun IT-beveiliging moeten verbeteren. Cyberaanvallen vormen een groeiend risico voor banken, gezien hun toenemende afhankelijkheid van technologie en gedeelde diensten van derden. DORA-toetreding draagt bij aan de stabiliteit van het financiële systeem en vermindert het risico van ernstige systeemfouten in de Europese Bankgemeenschap.