Nederlanders ontevreden over spaarrente; alternatieve spaarmogelijkheden onbekend

FinTech-startup Savedo biedt Nederlandse spaarders 1,6% rente op 1-jarige deposito. De historisch lage spaarrente is al langere tijd een issue in Nederland. Niet alleen onder spaarders, ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich grote zorgen. Negen op de tien Nederlanders zijn dan ook ontevreden over de huidige spaarrente. Vier op de tien geven aan niet op de hoogte te zijn waar de hoogste rente te krijgen is. Dat blijkt uit onderzoek* van FinTech start-up Savedo onder Nederlandse spaarders.

Spaargedrag
Bijna de helft van de Nederlanders is ongerust over zijn financiële toekomst en meer dan de helft vreest niet het meeste rendement uit zijn spaargeld te halen. Nederlanders noemen de hoogte van de spaarrente en de veiligheid als belangrijke indicatoren van hun spaargedrag. Zo geven zes op de tien Nederlanders aan meer te gaan sparen als de rente hoger zou zijn. En 60 procent overweegt alternatieve spaarvormen – zoals internetspaarrekeningen, deposito’s en banksparen – indien een depositogarantie daarvoor zou gelden.

Veiligheid
Voor negen op de tien Nederlanders is een depositogarantie heel belangrijk, waardoor spaargeld tot 100.000 euro veilig is. Wat zijn andere doorslaggevende redenen om te kiezen voor een bepaalde bank? Flexibelere looptijden voor spaardeposito’s – bijvoorbeeld een aantal maanden in plaats van jaren – is voor twee derde interessant. Het gros (84 procent) vindt een Nederlandse klantenservice zeer belangrijk.

Andere opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Acht op de tien Nederlanders vinden het oneerlijk dat ze meer belasting moeten betalen dan rente opvangen op elke euro boven de belastingvrije grens van 24.437 euro spaargeld;

  • Bijna de helft van de Nederlanders is van mening meer te zouden moeten sparen; 16 procent schaamt zich ervoor niet meer te sparen en het gros (89 procent) beschouwt zichzelf als iemand die het liefst zo min mogelijk risico neemt met zijn spaargeld;

  • Ruim de helft van de Nederlanders verwacht dat het rentepercentage in de komende jaren alleen maar verder zal dalen; bijna de helft voorziet zelfs een negatieve spaarrente.

  • Wanneer Nederlanders meer uit hun spaargeld kunnen halen door een hogere spaarrente, zouden zij dit voornamelijk gebruiken om hun spaarrekening te laten groeien, besteden aan vakanties of reizen of verbouwingen aan en in het huis. Ook sparen voor de toekomst van (klein)kinderen en toevoegen aan pensioenfonds zijn populaire bestedingen;

Hoogste spaarrente binnen EU
Via Savedo sparen klanten eenvoudig online, via één overzichtelijk gebruikersaccount op een gratis, gebruiksvriendelijk online platform. Zij ontvangen daar de hoogste spaarrente op vaste deposito’s binnen de EU. Savedo is de eerste internationale online financiële marktplaats waarmee spaarders investeren in spaarrekeningen binnen de EU en is tevens de eerste en enige Nederlandse organisatie die met een AFM-vergunning in de Nederlandse markt opereert. De klantenservice en bankdocumentatie is geheel in het Nederlands. De Kroatische bank KentBank is exclusief partner van Savedo en biedt de hoogste rentetarieven voor termijndeposito’s op de Nederlandse markt.

Nederlandse spaarders kunnen investeren in de volgende producten:

  • 1,6 procent per jaar voor termijndeposito’s met een looptijd van 12 maanden;

  • 1,7 procent per jaar voor termijndeposito’s met een looptijd van 24 maanden;

  • 1,8 procent per jaar voor termijndeposito’s met een looptijd van 36 maanden.


*Het onderzoek naar spaargedrag onder Nederlanders is uitgevoerd in april 2016 door PanelWizard in opdracht van Savedo. Aan het onderzoek namen 1.024 Nederlanders deel in de leeftijd 35 tot en met 70 jaar met een minimaal spaarbedrag van 2.000 euro.

Over Savedo

Savedo is het nieuwe, slimme alternatief voor sparen: een online financiële marktplaats die Europese spaarders in staat stelt te investeren in veilige en zeer rendabele termijndeposito’s binnen de Europese Unie. Het bedrijf opereert als platform voor de betrokken banken, waarbij het klantenservice uitvoert en gestandaardiseerde rekeningdocumenten levert. Een team van ervaren internationale financiële experts en online professionals beheert het platform. Hierdoor is Savedo in staat zijn klanten te helpen bij het eenvoudig investeren in geheel Europa, zonder dat ze daarvoor naar het betreffende Europese land hoeven te reizen.

De huidige EU-richtlijnen voor depositogarantie garanderen maximaal 100.000 euro per persoon per bank. Verder werkt Savedo nauw samen met zijn Duitse partnerbank biw AG en coördineert het alle activiteiten met de buitenlandse partnerbanken. Ook volgt Savedo de hoogste veiligheids- en kwaliteitsstandaarden.