Nederland solo met verbod op trustdiensten aan Russen

Nederland solo met verbod op trustdiensten aan Russen
Europees verbod om Russisch kapitaal te bevriezen laat op zich wachten.

Nederland werkt aan spoedwetgeving om trustkantoren te verbieden hun diensten aan te bieden aan Russische cliënten. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Financiën) gezegd in een debat in de Tweede Kamer. Zij wil dit liever in EU-verband regelen, maar heeft haar ambtenaren toch opdracht gegeven op nationaal niveau alvast voorbereidingen te treffen.

Kaag spreekt van een “terugvaloptie” voor als het niet lukt Europese afspraken te maken. Als Nederland hier eigenmachtig toe besluit, kunnen Russische bedrijven en oligarchen hun geldstromen nog altijd laten beheren via trustkantoren in landen als Malta, Luxemburg, Cyprus of Ierland, waarschuwt zij.

De Europese Unie heeft al meerdere sanctiepakketten afgekondigd tegen Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne. Als het aan Nederland had gelegen, was daarbij de trustdienstverlening al eerder aan banden gelegd. Het was volgens Kaag de effectiefste optie geweest om te voorkomen dat Russische bedrijven en miljardairs ondanks de sancties toch over hun vermogens kunnen beschikken.

Maar de aanpak van de trustsector is “niet zo makkelijk” gebleken, zegt Kaag. Daarom hebben de EU-landen tot dusver gekozen voor strafmaatregelen die eenvoudiger en sneller gerealiseerd konden worden. Dat neemt niet weg dat Nederland er nog altijd bij andere landen op aandringt: “dit is echt belangrijk”.

(ANP)