‘Belastinglek kost Nederland miljarden’

De Nederlandse overheid faciliteert nog steeds grootschalige belastingontwijking door multinationals.

Oxfam-Novib berekende dat één specifiek Nederlands belastinglek overheden wereldwijd jaarlijks €5 à 10 miljard kan gaan kosten, tenzij dit lek nog dit jaar wordt gedicht. Mede hierdoor neemt Nederland de vierde plaats in op de nieuwe ranglijst van 64 belastingparadijzen van Tax Justice Network die ook vandaag verschijnt . Tot nu toe ondertekenden meer dan 70.000 mensen de Oxfam Novib ‘Stop belastingontwijking‘-petitie. Zij eisen dat premier Rutte een einde maakt aan dit onrecht.

Het specifieke belastinglek betreft zogenaamde “'infokap-structuren en wordt beschreven in het nieuwe Oxfam Novib-rapport '' Belastinglek Nederland'. Via deze belastingconstructie kan een multinational in Nederland fictieve kosten aftrekken, waardoor over een deel van de winst geen belasting wordt geheven.

Omdat er nu maatregelen zijn aangekondigd tegen andere belastingtrucs, is het zeer aannemelijk dat meer multinationals gebruik gaan maken van een infokap structuur. Uit voorbeelden van verschillende bedrijven, waaronder RB (Durex, Strepsil), SABMiller (Grolsch,Peroni), ICL, Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff) en G-Star, blijkt dat ook in de afgelopen jaren arme en rijke landen al honderden miljoenen euro’s zijn misgelopen door dit belastinglek.

Nederland faciliteert bewust

Francis Weyzig, Oxfam Novib belastingexpert: “De Nederlandse overheid heeft deze agressieve infokap structuren jarenlang bewust gefaciliteerd en gepromoot. Staatssecretaris Snel van Financiën erkent nu dat er sprake kan zijn van belastingontwijking, maar wil pas in 2020 kijken of er maatregelen nodig zijn. Dat is te laat, dit belastinglek moet meteen worden gedicht.”

Alleen de Maagden-eilanden, Bermuda, de Kaaiman-eilanden staan hoger dan Nederland in de top-10 van in totaal 64 belastingparadijzen. Dat komt onder meer doordat in Nederland winsten grotendeels onbelast kunnen blijven en de huidige regels tegen belastingontwijking tekortschieten, in combinatie met extreem hoge buitenlandse investeringen die via ons land worden doorgesluisd.

Prominente plek

Weyzig: “De prominente plek die Nederland inneemt op de top10-ranglijst van belastingparadijzen van Tax Justice Network bevestigt opnieuw dat ons land een probleem heeft. Om van het imago van belastingparadijs af te komen, moet Nederland op een overtuigende manier alle belastinglekken dichten. Daarnaast moet Nederland volledige steun geven aan internationale voorstellen voor een minimaal effectief belastingtarief op de winst van multinationals in elk land.”

Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks naar schatting 90 miljard euro per jaar aan belastinginkomsten mis door internationale belastingontwijking door bedrijven. Geld dat geïnvesteerd had kunnen worden in publieke voorzieningen – onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur – die broodnodig zijn om het welzijn van burgers hier en in ontwikkelingslanden te vergroten, meet de ontwikkelingsorganisatie.