Nauwelijks aandacht voor nieuwe technologie in vacatureteksten

De arbeidsmarkt voor hoog opgeleide financieel professionals zoals accountants, controllers, auditors en riskmanagers is in 2016 met 9,3 procent weer flink gegroeid.

Dat schrijft Erik Kolthof van de NBA op accountant.nl.

Met name het aantal vacatures voor controllers en accountants laat een bovengemiddelde groei zien. Opvallend is de geringe aandacht voor nieuwe technologie zoals big data, data-analyse, predictive analytics, process- en data mining. In slechts 2,3 procent van alle vacatureteksten komen deze woorden terug.

Sterke groei in vraag naar financieel professionals
In 2016 is de vraag naar hoog opgeleide financieel professionals wederom sterk gestegen. De groei op jaarbasis bedroeg 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Na het derde kwartaal, waarin de groei minimaal was, laat het vierde kwartaal weer een groei zien van 28 procent.

Zoals we over het eerste halfjaar ook al zagen groeit de markt voor hbo’ers sterker dan voor wo-opgeleide financieel professionals. Toenemende schaarste leidt ertoe dat concessies worden gedaan in het opleidingsniveau en de minimale opleidingseisen worden verlaagd.

Bovengemiddelde groeiers, met meer dan 10 procent groei over geheel 2016, zijn business controllers (12 procent), financial controllers (10 procent) en generieke controllers (25 procent).

CFO’s moeten de basics van de beïnvloeders van goed werkgeverschap en het waardepotentieel van human capital kennen, stelt ICS CFO Corinne Weeda. Ontdek in de masterclass ‘Duurzame waarde creëren met human capital’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei hoe Corinne de employee experience bij ICS heeft verbeterd.


De grote schaarste in de accountancy sector is ook terug te zien in het aantal vacatures voor assistent-accountants en accountants. De vraag naar assistent-accountants steeg met maar liefst 36 procent over geheel 2016 en met 52 procent in het laatste kwartaal. Voor accountants bedroeg de groei over 2016 19 procent en 45 procent in het laatste kwartaal.

Gemiddeld één vacature voor elke vierde RA/AA of RC
Nadat 2015 een explosieve groei van bijna 60 procent liet zien in de vraag naar (post)doctoraal opgeleide financieel professionals is deze in 2016 gekrompen met bijna 15 procent. De vraag naar (post)doctoraal opgeleide financieel professionals neemt dus weliswaar af, maar ligt nog steeds op een zeer hoog niveau. Zo stond er er in 2016 één vacature open voor elke vierde RA/AA. Hetzelfde gold voor RC’s: er waren ruim duizend vacatures waarin om een RC werd gevraagd, in totaal zijn er in Nederland ruim 4.200 RC's.

Nauwelijks aandacht voor technologie in vacatureteksten
Wordt er in vakmedia en onderwijs steeds meer gesproken over nieuwe technologie, in de vacatureteksten voor financieel professionals is dit nog nauwelijks doorgedrongen. Opmerkelijk, omdat nieuwe financieel professionals toch vaak voor meerdere jaren aan de organisatie worden verbonden en de aandacht en inzet van nieuwe technologie snel lijkt te groeien.

Trefwoorden als big data, data-analyse, predictive analytics, artifical intelligence, process mining, data mining en softwaretools als Tableau komen slechts in 2,3 procent van alle vacatureteksten naar voren.

Mr. drs. Erik Kolthof is sinds maart 2016 senior adviseur bij de NBA ledengroep accountants in business. Eerder was hij directeur finance bij Yacht en mede samensteller van het boek 'Management in Singularity' (2016).

Is uw vacature dé droombaan voor Finance Professionals?
Plaats snel en eenvoudig uw vacature op Finance.nl, dé vacaturesite voor financials. Ontdek nu hoe u uw vacature onder de aandacht van 100.000 Finance Professionals brengt. Finance.nl biedt ook vele mogelijkheden voor employer branding, naamsbekendheid of andere campagnes. Meer informatie? Mail info@finance.nl, bel 020 5799918 of ga direct naar Finance.nl.

Gerelateerde artikelen