‘Mood Ties’

Vrouwen hebben het bij het kiezen van een zakelijke garderobe tegelijkertijd gemakkelijker en moeilijker dan mannen. Bijna alles kan, als het maar ingetogen, vrouwelijk en zakelijk is. Weinig vrouwen dragen een broek of rok en een jasje van dezelfde stof. Combinaties zijn geaccepteerd.

Maar kies dan maar eens de juiste kleurencombinatie uit de kast. Kleuren die passen bij de kleur ogen, de huidtint en de kleur van je haar. Modekleuren passen vaak niet, en daardoor voelt je je er niet lekker in. Harde kleuren, zoals donkerblauw, maken een vale huid nog bleker en bij donker haar is een donkere kleur voor het lichaam wellicht flatteus, maar krijgt het gezicht nog steeds te weinig aandacht.

En als je rossig bent, maken alle pasteltinten en te lichte kleuren je bleek. Is er een man die hier ooit bij stilstaat? Het zou wel moeten, want ook mannen staan sommige kleuren beter dan andere. Toch hebben mannen het gemakkelijker. Het mannenpak bestaat uit één kleur, een wit of lichtblauw hemd, zwarte of bruine schoenen en een das. Met de das kun je dus kleur geven aan je verschijning. Bovenal ‘spreekt’ een gezicht meer als je een das draagt.

Maar welke kleur das trek je uit de kast? En met welk doel? Communiceer met kleuren! De kleur van een das zegt namelijk alles over het gevoel van de drager. Onbewust pakken we die das die past bij de onze stemming, of die past bij het gevoel dat we willen oproepen. Sterker nog, we kunnen er ook een gevoel mee oproepen. Denk aan Bush, Obama, Brown of willekeurig welke andere president of premier, kijk welke kleur das hij draagt en je weet welke boodschap hij wil overbrengen.

Wordt het vertrouwenwekkend met blauw, of overtuigend met rood? Met een kleur maak je een statement. Wit staat voor puurheid en maagdelijkheid en wordt daarom veel als trouwdas gedragen. Geel trekt de aandacht, is ietwat onrustig, maar zeker optimistisch en vrolijk – echt zakelijk is het zelden. Ook minder zakelijk is de roze das. Te romantisch en rustig, maar goed als je niet bedreigend wilt overkomen. Rood is de ultieme verkoopdas, want voor zo’n kleur moet je wel overtuigd zijn. Het schreeuwt: Stop, luister naar mij. Kardinaalrood is warmer en ingetogener, maar nog steeds aanwezig.

Paars is chique en straalt wijsheid uit. Blauw is er in vele variaties, van koel en afstandelijk tot rustig en loyaal. Blauw is de ultieme zakelijke kleur. Maar let op de nuances. Bruin is de gezellige das. Bruine kleuren passen bij solide en warme mensen. Bruin was vroeger de kleur voor het boerenvolk en is nog steeds een moeilijke kleur onder een zakelijk pak. Groen is natuurlijk, kalmerend en fris.

Toch is groen zelden een goede kleur voor een das. Zwart is de kleur van rouw, gezag en stijl, maar zelden zakelijk. Kijk maar om je heen welke kleuren dassen er gedragen worden: blauw, paars en rood. Al dan niet met een werkje. En draag vanaf morgen bewust een das.

 

 

 

Gerelateerde artikelen