Mogelijk 2 tot 3 miljoen banen op de tocht, accountants hard geraakt

Op basis van data-analyse heeft Deloitte Analytics de impact van automatisering op de Nederlandse arbeidsmarkt onderzocht. Voor alle beroepsgroepen is berekend in welke mate deze door automatisering bedreigd worden en wat daarvan de verwachte impact in aantallen zal zijn op de arbeidsmarkt.

In het onderzoek baseren we ons op statistieken over de samenstelling van de Nederlandse beroepsbevolking en het artikel ‘The Future of Employment’ (Frey, 2013). Daarin is voor diverse beroepen berekend in welke mate de bijbehorende werkzaamheden geautomatiseerd kunnen worden.
 
Hoger risico in beroepsgroepen met lager opgeleiden
Vooral medewerkers in de laagopgeleide dienstverlening worden geraakt. Denk aan administratief medewerkers, boekhouders, assemblagemedewerkers en bijbanen voor jongeren zoals pizzakoerier en vakkenvuller. Tegelijkertijd lopen taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs een hoog risico. Voor hoger opgeleiden liggen de risico’s vooral bij beroepen op kort-hbo-niveau (laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien) en op hbo/wo-niveau bij beroepen als accountants en analisten.
 
Impact automatisering substantieel
Uit de projectie blijkt dat de impact van automatisering op de Nederlandse samenleving substantieel is. Mogelijk staan 2 tot 3 miljoen banen op de tocht. Dit is een conservatieve inschatting. Groepen die hard geraakt worden zijn mbo’ers (1,3 miljoen) en de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen).
__________________________________________________________________________
De opleiding Certified Business Controller leidt finance professionals op in 20 dagen, verspreid over 6 maanden, tot succesvolle business controllers volgens de methodiek van Action Learning. Hoe staat het met uw vakkennis? Bent u er klaar voor om door te groeien naar Certified Business Controller? Doe de test: 10 vragen. Direct meer informatie over de opleiding? Ga nu naar certified-business-controller.nl
__________________________________________________________________________
 
Adoptie van technologie van burger, overheid en bedrijfsleven
Het uiteindelijke tempo van de ontwikkeling wordt in sterke mate beïnvloed door de snelheid waarmee arbeidsbesparende technologie wordt geadopteerd door het bedrijfsleven. De GoogleCar rijdt nog niet op de Nederlandse wegen, maar drones zijn al gemakkelijk te koop in winkels en 3D-printen raakt steeds verder ingeburgerd. Ook de ontwikkelingen in de regelgeving rondom robotisering beïnvloeden het tempo van de ontwikkelingen.
State of the State: actuele inzichten over de stand van ons land
Er is anno 2014 meer informatie beschikbaar dan ooit tevoren. En toch weten we daardoor niet altijd meer of begrijpen we zaken sneller en beter. Om toch snel en actueel inzicht te krijgen in de stand van een sector of de staat van een land, lanceert Deloitte een nieuwe, innovatieve manier van data-analyse: State of the State, een actueel inzicht in de stand van het land op basis van data-analyse. Deloitte combineert informatie uit openbare bronnen met nieuwe data analyse-technieken. Door wiskundige algoritmen op de data los te laten in combinatie met eigen expert-analyses ontstaan unieke, actuele inzichten over de stand van ons land op vijf verschillende thema’s: woningmarkt, arbeidsmarkt, zorg, fraude en onderwijs.

Gerelateerde artikelen