MKB’ers eisen betaling binnen dertig dagen

Grote bedrijven moeten hun rekeningen binnen 30 in plaats van 60 dagen betalen, bepleit MKB-Nederland.

MKB Nederland heeft dat geschreven in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, meldt het FD. Nu komen volgens de ondernemersvereniging veel kleine en middelgrote bedrijven in de knel omdat ze lang op hun geld moeten wachten.

Lees: Hoe laat ik klanten zo snel mogelijk betalen?

De grote bedrijven zijn sinds 1 juli 2017 wettelijk verplicht kleinere leveranciers binnen zestig dagen te betalen. Het kwam neer op een aanscherping, maar die lijkt niet helemaal te zijn geslaagd.

“Die zestig dagen is hiermee als nieuwe norm in de markt gezet”, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-­Nederland. “We zien dat grote bedrijven opschuiven naar die nieuwe norm”. Vonhof vindt het zorgelijk dat de betaaltermijnen oplopen in een periode dat het de meeste bedrijven voor de wind gaat.

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd in het eerste kwartaal: van gemiddeld 39,2 dagen een jaar geleden naar 39,9 dagen. Platform Betaalme.nu wil dat betalen binnen dertig dagen de norm wordt. MKB-Nederland gaat nu een stap verder en wil dat de termijn wettelijk wordt vastgelegd. Uit data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon die Betaalme.nu aanhaalt, blijkt dat langste betaltermijnen voorkomen in de sector transport en logistiek, bij leasebedrijven, in de IT en communicatie.

 

Het aantal grote bedrijven dat belooft binnen dertig dagen te betalen, groeit langzaam. In januari hebben zich nog Nationale-Nederlanden, TNO en payrollbedrijf WePayPeople aangesloten bij Betaalme.nu. Dat platform maakt zich sterk voor snellere betaling aan mkb-bedrijven. Inmiddels hebben rond zestig grote bedrijven zich gecommitteerd aan de afspraken. Het doel is dat minimaal vijfhonderd bedrijven zich aansluiten.