MKB Nederland: Schrap toeslagen op arbeid in avond of weekend

De toeslag op het loon voor arbeid op tijden die vroeger als ongebruikelijk werden gezien, moet volledig verdwijnen. "Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960". Dat zegt de voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen vandaag in het Financieele Dagblad.

“De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan. We leven niet meer in het stenen tijdperk van de Flintstones. Het is totaal uit de tijd om iemand voor werk in de avonduren of op zondag een toeslag te geven. De economie is flexibel en al lang niet meer gebonden aan de tijden van negen tot zes. Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel.”

De toeslagen op werk buiten de klassieke kantooruren zijn volgens Van Straalen voor het mkb niet meer op te brengen. “Neem een zelfstandige winkelier. Die wordt door de concurrentie van grote ketens gedwongen om mee te gaan met de koopzondag of koopavond. Maar door de toeslagen voor zijn personeel is het helemaal niet renderend voor die winkelier om op zondag open te zijn. Als onze leden dit aan de cao-tafel aankaarten, leidt het meteen tot conflicten. Ik zeg dan ook: vakbeweging stop hiermee!” Of het afschaffen van toeslagen moet leiden tot een algemene loonstijging moet, zo vindt Van Straalen, decentraal, per bedrijf en sector, worden uitonderhandeld.

Van Straalen zegt verder in het interview er geen twijfel over te laten bestaan zeer te hechten aan het poldermodel. Hij kan zich niet vinden in opmerkingen van critici als de hoogleraren economie Lex Hoogduin en Eric Bartelsman, ook in het FD, dat de polder de dynamiek in de economie en daarmee de groei schaadt. “Je moet die polder niet definiëren als een instelling”, zegt Van Straalen, “Je moet het breed definiëren. Het is een overlegmodel, waar niet steeds dezelfde partijen aan tafel zitten. Ze gaan het overleg aan in een zoektocht naar meerderheid. Dat léidt ergens toe. Kijk maar naar met Frankrijk. Daar zijn ieder jaar veel meer stakingsuren en wordt er een stuk minder hervormd dan in Nederland. Mijn conclusie is dat de polder zijn doelmatigheid heeft bewezen.”

Bron: MKB Nederland

Gerelateerde artikelen