MKB kan investeringen in ICT niet bijhouden

Coronacrisis gaf vleugels aan digitalisering en productiviteit
Directeuren hebben juist de indruk internationaal voorop te lopen.

Organisaties in het MKB dreigen achter te blijven in de groei van ict-toepassingen. De index voor investeringsbereidheid daalt met 2,7 procent ten opzichte van de indexering uit 2020, zo blijkt uit het onderzoek, dat door marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de BTG is uitgevoerd. De zorg is dat het MKB hierdoor in de digitale transformatie achteropraakt ten opzichte van grote bedrijven. Die houden hun investeringen in ict op peil.

De ICT Development Index meet elk jaar de ontwikkelingen aan de hand van de investeringen die bedrijven in ICT gaan doen en de trends en ontwikkelingen die directeuren ICT & Telecom waarnemen.

Activiteiten die te maken hebben met de bedrijfscontinuïteit doen de grootste stap terug. Het lijkt erop dat de meeste organisaties na twee jaar pandemie voldoende in hun bedrijfsprocessen geïnvesteerd hebben om de voortgang van de organisatie te kunnen waarborgen. Investeringen in personele ontwikkeling blijven daarentegen (bijna) gelijk. Dat lijkt logisch gezien de personeelskrapte.  

Managers en directeuren ict hebben niet het gevoel internationaal achter te gaan lopen. In 2019 gaf een derde aan dat we achterliepen, dit jaar is dat 20 procent. De groep die aangeeft dat we vooroplopen is (bijna) verdubbeld van vier naar zeven procent.