Mislukte bedrijfsovernames dempen economisch herstel
De schadelijke invloed van mislukte bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf (mkb) op de Nederlandse economie is fors toegenomen.
Zo is in vier jaar tijd het werkgelegenheidsverlies door mislukte overnames verdubbeld en de omzetderving en kapitaalvernietiging verviervoudigd. Mislukte bedrijfsovernames dempen op die manier het economisch herstel.
Het Kenniscentrum Innovatie & Business van Hogeschool Utrecht (HU) publiceert vandaag de onderzoekcijfers van de impact van bedrijfsopvolging op de Nederlandse economie in 2014/2015.
Lex van Teeffelen, lector Financieel-economische Advisering bij Hogeschool Utrecht: ”Succesvolle overnames van mkb-bedrijven bieden goede economische vooruitzichten: innovatie, omzet en werkgelegenheidsgroei. Door de gunstigere economie staan momenteel veel meer bedrijven te koop, met een toegenomen bedrijfskwaliteit. Bedrijven in overdracht exporteren meer en ondernemers matigen hun vraagprijs. Daarnaast is de economische schade als gevolg van mislukte bedrijfsovernames aanzienlijk en ook fors toegenomen. Uitblijvende financiering, ontbrekende begeleiding en de sterk toegenomen leeftijd van de ondernemer bij verkoop vergroten de kans op uiteindelijke opheffing van een bedrijf.”
Forse economische schade door mislukte mkb-bedrijfsovernames
Kwaliteit en aantal bedrijven in overdracht is toegenomen
Het aantal bedrijven in de verkoop is sterk gestegen: van 23.500 in 2011 naar 55.700 bedrijven nu. 10% van alle bedrijven met personeel staat nu te koop, een verdrievoudiging in vergelijking tot 2011. De kwaliteit van de bedrijven is toegenomen. Bedrijven zijn gegroeid in personeelsleden van 5,8 naar 7,3 fte.
Het zijn vooral familiebedrijven die nu in de verkoop staan. Verkopende ondernemers beschikken over meer aan- of verkoopervaring, de bedrijven zijn minder afhankelijk van de ondernemer, de vraagprijs bij verkopende ondernemers lijkt realistischer. Verkopende ondernemers exporteren meer. Het percentage bedrijven dat kansrijk is bij verkoop is gestegen van 44% naar 53%. Punt van zorg is de toename van de ondernemersleeftijd bij verkoop: van begin vijftig in 2011 naar zestig jaar in 2014/15.
Kwaliteit en aantal bedrijven in opheffingen afgenomen
Het aantal bedrijven in opheffing is afgenomen van bijna 59.000 in 2011 naar 53.000 in 2014/2015. De kwaliteit van de bedrijven in opheffing is sinds 2011 achteruit gegaan. Zij zijn in personeelsomvang gekrompen en lopen achter qua innovaties. Ook zijn bedrijven in opheffing minder kansrijk geworden bij een eventuele verkoop. Bij opheffingen gaan jaarlijks 2,0% van alle banen in Nederland verloren.
Economische effecten van bedrijfsoverdrachten fors gestegen
Bij overdrachten staan nu 7,1% van alle voltijdsbanen op het spel. Het afbreukrisico voor de Nederlandse economie is sterk toegenomen. Het werkgelegenheidsverlies als gevolg van mislukte overdracht is in vergelijking tot 2011 verdubbeld, de omzetderving en kapitaalvernietiging zijn verviervoudigd.