Minder dan 1 procent van de wereldwijd opgeslagen data wordt geanalyseerd

Hoewel Big Data analytics talrijke mogelijkheden biedt om economisch voordeel te halen uit grote hoeveelheden data, wordt slechts 0,5 procent van de wereldwijd opgeslagen informatie (Digital Universe) geanalyseerd. Bovendien is minder dan 20 procent van de data goed beveiligd.

EMC Corporation (NYSE: EMC) maakt vandaag de resultaten bekend van het Digital Universe onderzoek. Deze studie, uitgevoerd door IDC, meet en voorspelt de hoeveelheid digitale informatie die jaarlijks wordt gecreëerd en gekopieerd. De Digital Universe breidt sterk uit en in een sneller tempo dan verwacht. Naar verwachting wordt in 2020 40 zettabytes aan digitale data geproduceerd. Dit is al 14 procent meer data dan in 2010 nog werd voorspeld.

Het onderzoek bevat de conclusies over de zogenoemde Big Data Gap, de kloof tussen de hoeveelheid data die wordt geanalyseerd en de hoeveelheid data waarvan de waarde nog niet is bepaald. Het Big Data Gap betreft ook het verschil in de hoeveelheid data die een security-oplossing vereist en de mate waarop dit wordt geleverd. Daarnaast zegt het iets over de verdeling van de data op geografisch niveau.

Bruikbare data raakt zoek
De toegevoegde waarde van Big Data is het toepassen van nieuwe technologieën om economische waarde te halen uit grote volumes ongestructureerde data. De meerderheid van de data is echter niet gestructureerd. Momenteel is 23 procent (643 exabytes) van de Digital Universe geschikt voor Big Data-toepassingen mits het gelabeld en geanalyseerd is. Maar dat is slechts voor 3 procent het geval. Een nog kleiner percentage is daadwerkelijk geanalyseerd. Met de groei van de Digital Universe neemt de hoeveelheid bruikbare data toe. In 2020 is 33 procent van de hoeveelheid data (meer dan 13.000 exabytes) van onschatbare waarde als het gecodeerd en geanalyseerd is met Big Data-technologieën.

Jeremy  Burton, Executive Vice President, Product Operation en Marketing bij EMC: “In een tijd waarin de omvang en complexiteit van bedrijven die veel data creëren toeneemt, worden IT-organisaties voor een keuze gesteld. Ze kunnen bezwijken aan de informatie-overload of ze nemen stappen om waarde te halen uit de enorme hoeveelheid data. Dit onderzoek onderstreept de enorme Big Data kans voor bedrijven als ze niet alleen de voordelen identificeren, maar ook het belang inzien van het gebruik van de Digital Universe met de juiste technologie, databeveiliging en IT-vaardigheden.”

Doordat cloud computing een belangrijkere rol inneemt bij het beheer van Big Data, zal het aantal servers over de hele wereld vertienvoudigen. West-Europa investeert het meest in het beheer van de Digital Universe: 2,49 USD per GB. De Verenigde Staten komt op de tweede plek en investeert $ 1,77 per GB, gevolgd door China ($ 1,31 per GB) en India ($ 0,87 per GB).

Security
Ook blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van alle data die wereldwijd staat opgeslagen, onvoldoende beveiligd is. Op dit moment wordt minder dan 20 procent van de Digital Universe effectief beveiligd. Als je kijkt naar de data die bescherming nodig heeft, zou dat eigenlijk 35 procent moeten zijn. De hoeveelheid data die beveiligd moet worden, groeit momenteel sneller dan de Digital Universe zelf. Naar verwachting vereist in 2020 meer dan 40 procent van de totale data een beveiligingsoplossing.  

Explosieve datagroei
De groei van het aantal pc’s, smartphones en tablets en de toename van internetgebruik in opkomende landen, zoals China en India, heeft ervoor gezorgd dat de Digital Universe in de afgelopen twee jaar is verdubbeld naar 2,8 zettabytes. Daarnaast draagt de data van surveillancecamera’s en meetinstrumenten bij aan de explosieve datagroei die in 2020 een toppunt van 40 zettabytes zal bereiken. Deze hoeveelheid is vele malen hoger dan eerdere prognoses. West-Europa is momenteel goed voor 19 procent van de totale hoeveelheid opgeslagen digitale data. Als we in 2020 alle data in West-Europa zouden printen op papier, kunnen we een stapel boeken maken die zo hoog is als 6,5 biljoen Eiffeltorens.

Bron: EMC Corporation

Gerelateerde artikelen