Miljarden aan investeringen toegezegd op britse top

VK trekt miljarden aan investeringen aan voor economische groei en duurzaamheid

Bedrijven hebben meer dan 60 miljard pond (72 miljard euro) aan investeringen in het Verenigd Koninkrijk toegezegd op een internationale bedrijfstop van regeringspartij Labour. Minister van Financiën Rachel Reeves maakte dit bekend tijdens de International Investment Summit in Londen. Deze investeringen moeten zorgen voor tienduizenden nieuwe banen in sectoren als infrastructuur, datacenters en technologie. De top is een belangrijke stap in Labour’s strategie om de Britse economie te stimuleren en buitenlandse investeringen aan te trekken.

  • 60 miljard pond investeringen toegezegd op Britse top
  • Reeves overweegt aanpassing fiscale regels voor infrastructuurinvesteringen
  • Regering zet in op groene energie en technologische innovatie

Premier Keir Starmer opende de top, die werd bijgewoond door bestuurders van grote bedrijven zoals Google-moeder Alphabet en vermogensbeheerder BlackRock. Starmer heeft als doel gesteld de Britse economie jaarlijks met 2,5 procent te laten groeien. Om dit te bereiken, beloofde de regering de regelgeving rond investeringen te versoepelen, met name om bouwprojecten te versnellen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Focus op innovatie en duurzame energie

Naast het aantrekken van investeringen, legde de top nadruk op innovatie en duurzame energiebronnen. Starmer benadrukte de ambitie van het Verenigd Koninkrijk om leidend te zijn in economische groei en het land “aan het bouwen te krijgen”. Deze focus op duurzaamheid sluit aan bij de wereldwijde trend naar groene investeringen.

Aanpassing fiscale regels

Rachel Reeves overweegt de fiscale regels aan te passen om meer ruimte te creëren voor langetermijninvesteringen in infrastructuur[5]. Dit zou kunnen leiden tot miljarden ponden extra voor investeringen in de Britse economie, met als doel de decarbonisatie te bevorderen en de economische groei te stimuleren.

Uitdagingen voor de nieuwe regering

De nieuwe Labour-regering staat voor aanzienlijke financiële uitdagingen. Volgens het Institute for Fiscal Studies (IFS) moet Reeves nog eens 16 miljard pond vinden om aan de verkiezingsbeloften te voldoen. Dit komt bovenop de reeds geplande 9 miljard pond aan belastingverhogingen uit het Labour-manifest. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Investeringen in koolstofopvang en -opslag

Reeves heeft onlangs een investering van bijna 22 miljard pond aangekondigd voor twee grote koolstofopvang- en opslagprojecten over de komende 25 jaar. Deze projecten in Merseyside en Teesside zullen naar verwachting duizenden banen creëren en bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van het VK.

Balanceren tussen groei en fiscale verantwoordelijkheid

De regering-Starmer moet een delicate balans vinden tussen het stimuleren van economische groei en het handhaven van fiscale verantwoordelijkheid. Met een staatsschuld van 100% van het BBP en een totale schuldenlast van 2,5 biljoen pond, is voorzichtigheid geboden bij het verhogen van de overheidsuitgaven.

Internationale concurrentiepositie versterken

De investeringstop onderstreept de ambitie van het VK om zijn internationale concurrentiepositie te versterken na het vertrek uit de EU. Door zich te richten op sectoren als technologie, groene energie en infrastructuur, hoopt de regering het land aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders. 

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen