Milieuregels weren bestelauto’s uit Nederlandse binnenstad

Gedwongen vergroening bedrijven

Bijna een kwart van alle bestelauto’s in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

  • 16 gemeenten voeren zero-emissiezones in 2024.
  • CBS: Bedrijven met bestelauto’s zien daling in lage emissieklasse.
  • Binnensteden van Nederland stellen strengere emissie-eisen aan bestelauto’s.

Op 1 januari waren bijna 228.000 bestelauto’s in Nederland geregistreerd met een emissieklasse van 4 of lager. Deze voertuigen stoten meer schadelijke stoffen uit en mogen daarom vanaf volgend jaar niet meer in zero-emissiezones komen, tenzij ze een vrijstelling of ontheffing ontvangen. Bestelauto’s met emissieklasse 5 of 6 krijgen te maken met een overgangsperiode. Vanaf 1 januari 2025 hebben meerdere gemeenten zo’n zone.

Daling van bestelauto’s met lage emissieklasse

Het aandeel bestelauto’s met een lage emissieklasse neemt wel af, volgens het CBS. In 2020 had nog 39 procent van alle bestelauto’s een emissielabel van 4 of lager. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Verschillen tussen sectoren in gebruik van emissieklasse

Van de bedrijven met bestelauto’s had 38 procent in 2022, het jaar waarvan het CBS over de meest recente cijfers beschikt, een bestelwagen in een van de laagste emissieklassen. Omdat een steeds kleiner deel van de bestelauto’s een lage emissieklasse heeft, is dat percentage bedrijven inmiddels iets lager, zegt het statistiekbureau.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er op 1 januari 2024 ruim 1 miljoen bedrijfsmatige bestelauto’s in Nederland. Dit aantal is in 2023 met 1,7 procent gestegen. Ongeveer 19,2 procent van deze bestelauto’s was begin 2024 minder dan 3 jaar oud, terwijl 6,3 procent van de bestelauto’s 20 jaar of ouder was. De meeste bestelauto’s reden op diesel (91,4 procent), gevolgd door benzine (3,6 procent), LPG-bestelauto’s (ongeveer 2 procent), en elektrische bestelauto’s (2,5 procent). Het aantal elektrische bestelauto’s nam de laatste jaren wel toe, met 25,2 duizend elektrische bestelauto’s geregistreerd op 1 januari 2024, wat een stijging van 69,1 procent is ten opzichte van begin 2023. De meeste bestelauto’s bevonden zich in de bouwsector (31,6 procent) en de handelssector (20,4 procent) aldus het CBS.

Zero-emissiezones vooral in gemeenten en Deventer koploper

Vooral in het openbaar bestuur, zoals gemeenten of de politie, en in de landbouw, bosbouw en visserij hadden bedrijven of overheden vaak een bestelwagen in een lagere emissieklasse. Vergeleken met bedrijven in andere sectoren hebben deze ook relatief veel bestelauto’s, aldus het CBS. Bouwbedrijven hadden het laagste aandeel bestelauto’s die door de zero-emissiezones getroffen kunnen worden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Maatregelen ter bevordering van luchtkwaliteit en energietransitie

Volgend jaar voeren zestien gemeenten een zero-emissiezone in, een tiental andere gemeenten wil dat later doen. Gemeenten nemen deze maatregel om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren en de energietransitie in het goederenvervoer te versnellen. In Deventer is het percentage bedrijven met een bestelauto in de lage emissieklassen het hoogst, in Den Haag het laagst.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen