Milieu organisatie: ‘Shell bestuur slecht voor lange termijn waarde onderneming’

Een Britse milieu-organisatie spant een zaak aan tegen bestuurders van Shell, omdat zij onvoldoende oog zouden hebben voor lange termijn waarde.

Milieuorganisatie ClientEarth probeert opnieuw een rechtszaak aan te spannen tegen bestuurders van Shell. Ze klagen dat directieleden de belangen van het olie- en gasconcern zelf schaden, doordat ze niet genoeg zouden doen om de CO2-uitstoot te verlagen. Een rechtbank in Londen nam een eerdere aanklacht van het advocatenkantoor voor klimaatzaken niet in behandeling.

  • Rechter moet strategie Shell beoordelen
  • Shell moet waarde behouden door over te stappen op nieuwe grondstoffen
  • Beleid bestuurders niet gericht op waardebehoud Shell

Bedrijfswaarde wordt aangetast

ClientEarth wil namens aandeelhouders van Shell een rechtszaak aanspannen tegen bestuurders van het concern. De directie kan volgens de milieuactivisten, die ook aandeelhouder zijn, de belofte van Shell om in 2050 klimaatneutraal te zijn niet nakomen. Dat tast volgens advocaat Edward Brown ook de waarde van het Britse bedrijf aan, betoogde hij voor de High Court in Londen.

Schaarse grondstoffen

“We staan voor potentieel zeer ingrijpende veranderingen”, zei Brown van ClientEarth. “Shell is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Op den duur worden die producten onhoudbaar, door strenge wetgeving of de voorkeuren van consumenten, waardoor Shell in een zeer kwetsbare positie komt.”

Rechter moet strategie beoordelen

Advocaten van Shell stelden dat ClientEarth “zijn eigen agenda” wil doordrukken en daarmee om oneigenlijke redenen een rechtszaak aanspant. Rechtbanken zouden niet moeten beslissen over de strategie die een bedrijf volgt, voerden ze als extra argument aan.

Zwakke onderbouwing

De High Court weigerde de aanklacht van ClientEarth eerder dit jaar in te behandelen, omdat de zaak te zwak onderbouwd zou zijn. De klimaatorganisatie kreeg nog de mogelijkheid om de rechter in een mondelinge toelichting op andere gedachten te brengen. Als de rechtszaak nu wel doorgaat, zou dat een wereldwijde primeur zijn die de deur openzet voor andere rechtszaken tegen bestuurders van bedrijven.