Meeste corporaties klaar voor waarderen vastgoedbezit op marktwaarde

Een ruime meerderheid van de woningcorporaties (63%) heeft haar basisgegevens inmiddels zover op orde dat zij haar vastgoedbezit kan waarderen op marktwaarde.

Vanaf 2017 is elke corporatie door minister Stef Blok verplicht om het bezit op deze manier te waarderen. Meer dan driekwart van de corporaties (78%) zegt inmiddels ook al voldoende kennis over marktwaardeberekening in huis te hebben. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van CorporatieNL en Aareon onder 77 corporaties.

De marktwaarde verhuurde staat is de nieuwe waarderingsgrondslag die verplicht is gesteld vanuit het ministerie voor onder andere de CorpoData dVi 2015 en de jaarrekening 2016. Uit het onderzoek van CorporatieNL en Aareon blijkt dat corporaties hiermee hard aan de slag zijn gegaan. Inmiddels bezit 57% al een plan voor de vastgoedsturing op marktwaarde. Driekwart van de corporaties verwacht vervolgens wel een groot effect op het eigen vermogen en de financiële positie.

In de afgelopen maanden voerde 58% van de corporaties de taxatie van haar bezit zelf uit en liet het vervolgens valideren door een externe taxateur. De helft van de corporaties laat voortaan elk jaar een nieuwe marktwaardeberekening uitvoeren, 22% zal dat zelfs meerdere keren per jaar doen. De vastlegging van gegevens vindt inmiddels bij 63% plaats in een taxatiemanagementsysteem.

Gerelateerde artikelen