MeesPierson introduceert private equity-fund-of-funds BOAZ.

fallback
MeesPierson biedt zijn relaties in Nederland nu de mogelijkheid in private equity te beleggen via een fund-of-funds. Het nieuwe private equity-fund-of-funds, BOAZ, is opgezet als een paraplufonds dat op zijn beurt investeert in private equity-fondsen. MeesPierson biedt deze beleggingsmogelijkheid aan in Nederland en via zijn vestigingen in de Benelux, Zwitserland, Frankrijk en Spanje. MeesPierson treedt op als fondsmanager en wordt geadviseerd door de Amerikaanse vermogensbeheerder en private equity-specialist Brown Brothers Harriman. Inschrijving via MeesPierson is per direct mogelijk vanaf EUR 50.000 tot 30 juni 2003.

BOAZ bouwt een portefeuille op met uiteindelijk twaalf tot vijftien gerenommeerde private equity-fondsen in Europa en Amerika. Deze fondsen investeren, afhankelijk van de fase in de economische cyclus, meer of minder in de verschillende private equity-categorieën: venture capital, mezzanine, buy out en distressed securities. Tevens spreiden zij hun beleggingen over verschillende economische sectoren, regio’s en financieringsfasen. Uiteindelijk belegt BOAZ hierdoor indirect in zo’n twee- tot driehonderd ondernemingen, waardoor de BOAZ-belegger een goede spreiding in zijn private equity-exposure verkrijgt. Door een belegging in private equity verbetert in het algemeen de risico-rendementsverhouding van de beleggingsportefeuille.

De Amerikaanse private bank Brown Brothers Harriman is aangesteld als de adviseur van BOAZ. Deze ervaren private equity-speler biedt BOAZ toegang tot de top van de private equity-fondsmanagers. De selectie van de onderliggende fondsmanagers is de meest bepalende factor voor het rendement. De rendementsverschillen tussen de topfondsen en de fondsen uit de middenmoot zijn groot. Brown Brothers Harriman beheert reeds zes private equity- en mezzaninefondsen ($ 2,1 miljard) voor zijn institutionele en particuliere cliënten.

MeesPierson, de private bank van Fortis, biedt zijn relaties al enkele jaren toegang tot private equity-investeringen. Bij private equity gaat het om beleggen in niet-beursgenoteerde ondernemingen waarbij de belegger persoonlijk betrokken kan zijn. Dit kan in de vorm van een rechtstreekse participatie in een onderneming, of indirect via een informal investor-fonds. Ook voert MeesPierson zogenaamde stapelaars, tussenholdings voor een venture capital-fonds. Nieuw is het aanbod van een fund-of-funds structuur. De betrokkenheid van de belegger bij de onderliggende, niet-genoteerde ondernemingen is in deze vorm weliswaar vrij gering, maar de belegger investeert via BOAZ wel op een gespreide manier in de markt van private equity.