Meer uitdaging, meer failliet: evalueer nu

Toename aantal starters en faillissementen teken aan de wand: evalueer nu de eigen aanpak.

Vorig jaar gingen er 3.925 bedrijven failliet, een toename van 3,9 procent ten opzichte van 2018. Gelukkig werden er 271.039 nieuwe bedrijven gestart, een toename van 5,9 procent. Verder werden er 123.487 bedrijven stopgezet, een afname van 2,3 procent. In totaal is zo de Nederlandse bedrijfspopulatie in 2019 gegroeid met 143.627 entiteiten. Dit is 14,2 procent meer dan in 2018. Een en ander blijkt uit de het laatste rapport van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

“De groei van de bedrijfspopulatie is een stuk kleiner dan vorig jaar. Dat wordt veroorzaakt door het toegenomen aantal faillissementen, een aanwijzing dat het ondernemersklimaat uitdagender wordt,” aldus Graydon. “Desondanks  ligt  het  aantal  faillissementen  nog  steeds  op  een  laag niveau.”

Zeker nu het uitdagender wordt, geldt dat “op het toppunt van je succes moet je de bestaansreden van je organisatie ter discussie stellen,” zoals hoogleraar turnaround management Jan Adriaanse eerder al waarschuwde. “Kijk drie tot vijf jaar vooruit en vraag je af of de huidige aanpak dan nog steeds zo'n succes is.” Gemiddeld echter begonnen de door hem onderzochte bedrijven pas 16 tot 24 maanden na het begin van de neergang met een turnaround traject.

Lees ook: Drukte in winkelstraten neemt voor tweede jaar op rij af

Gerelateerde artikelen