Marktleider SAP gaat meer inzetten op Ai

SAP reorganiseert voor focus op Ai

SAP, een van de grootste softwarebedrijven ter wereld, heeft aangekondigd dat het zich meer gaat richten op kunstmatige intelligentie (AI) en daarvoor een groot reorganisatieplan heeft opgesteld. Het plan zal naar verwachting zo’n 2 miljard euro kosten en zal een impact hebben op 8000 banen binnen het bedrijf. Het grootste deel van de banen die door het plan worden geraakt, zal volgens SAP worden opgevangen door interne omscholingsmaatregelen en vrijwillige vertrekprogramma’s. Dat meldt het ANP vanochtend.

  • SAP kondigt grootschalig reorganisatieplan aan ter waarde van 2 miljard euro, gericht op AI-focus
  • SAP rapporteert sterke resultaten vierde kwartaal en voorspelt groei naar 10 miljard euro bedrijfswinst in 2025
  • Onduidelijk of aangekondigde reorganisatie bij SAP gevolgen heeft voor Nederlandse markt

SAP heeft de afgelopen jaren zijn bedrijfsactiviteiten al overgezet naar cloudabonnementen. In mei kondigde het bedrijf een samenwerking aan met de clouddivisie van Google. Door die samenwerking kunnen SAP-klanten gemakkelijker gegevens uit verschillende bronnen samenvoegen en AI gebruiken om hun activiteiten te verbeteren. SAP heeft ook de AI Foundation gelanceerd, een centrale hub met AI-diensten en -tools, om ontwikkelaars te ondersteunen in het creëren van AI-gestuurde toepassingen.

Volgens een recent rapport van Consultancy.nl, gebruikt meer dan de helft van de Nederlandse multinationals (53%) ERP-oplossingen van SAP

Bedrijfswinst zal groeien

SAP maakte daarnaast ook de resultaten over het vierde kwartaal bekend. De omzet kwam uit op 8,5 miljard euro en de bedrijfswinst bedroeg 2,5 miljard euro. Het in Walldorf gevestigde bedrijf voorspelde voor 2024 een bedrijfswinst van tot 7,9 miljard euro. In 2025 verwacht het bedrijf een bedrijfswinst te kunnen boeken van 10 miljard euro.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Meer dan 50% marktaandeel

  1. Productie: SAP biedt oplossingen voor productiebedrijven om hun productieprocessen te optimaliseren en hun supply chain te beheren.
  2. Retail: SAP biedt oplossingen voor retailers om hun voorraadbeheer te optimaliseren en hun klantenservice te verbeteren.
  3. Financiële dienstverlening: SAP biedt oplossingen voor banken en financiële instellingen om hun risicobeheer te verbeteren en hun operationele efficiëntie te verhogen.

SAP is ook in de overheid en publieke sector het meest gebruikte ERP-merk met 11,6% marktaandeel. Het is niet duidelijk of SAP de Ai-diensten ook voor Nederlandse markt open stelt.