Managers meer bezig met softskills dan met inhoud

Minder dan een derde heeft de focus gericht op resultaat.

Ruim een derde (37%) van de managers is van mening dat leidinggeven meer gericht is op soft skills dan op inhoud. Zo vinden ze werkervaring belangrijker dan een diploma, maar toch volgen managers massaal trainingen of opleidingen. Bijna negen op de tien (87%) geeft aan de afgelopen tien jaar één of meerdere opleidingen of trainingen te hebben gevolgd.

Dat blijkt uit de ManagementScore van ISBW, en onderzoek onder ruim vijfhonderd managers in Nederland. Voor 67 procent van de managers vormt persoonlijk leiderschap de basis voor het zijn van een goede manager. In hun eigen rol focussen managers zich vooral op het creëren van een fijne sfeer (36%). Toch is het behalen van resultaat ook niet onbelangrijk: dertig procent geeft aan hier vooral op te focussen. Bijna acht op de tien (77%) managers zet de koers voor zijn team uit maar geeft daarbinnen vrijheid aan de medewerkers om doelstellingen te realiseren.

Managers kenmerken zichzelf voornamelijk als betrouwbaar (51%), betrokken (45%) en behulpzaam (45%). Toch zijn er ook eigenschappen die nog verbeterd kunnen worden. Zo willen ze zich graag verder ontwikkelen om daadkrachtig (26%), inspirerend (21%) en geduldig (19%) te zijn. Dit doen ze het liefst door te sparren met collega’s (54%), feedback te vragen aan collega’s (52%) en door regelmatig een cursus, training of opleiding te volgen (51%).