Managen op afstand wordt de norm, denken managers

Managen op afstand wordt de norm, denken managers
Zeven op de tien managers is nog niet klaar voor leidinggeven op afstand.

Bijna de helft van de managers (44%) verwacht dat managen op afstand de norm wordt. Maar meer dan twee derde van de leidinggevenden zijn daar niet klaar voor. Zeven op de tien managers hebben werken op afstand nog niet onder de knie.

Dit blijkt uit de ManagementScore van ISBW, een onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland. Bijna de helft (45%) van de managers vreest dat leidinggeven op afstand de band met teamleden verslechtert. Thuiswerken zou de samenwerking met het team bemoeilijken. Twee derde van de managers denkt bovendien dat thuiswerken voor nieuwe medewerkers binding met de organisatie in de weg staat. 

De flexibele werktijden die voortvloeien uit thuiswerken levert een derde van de managers stress op. Ruim de helft vindt dat de klassieke werktijden van negen tot vijf achterhaald zijn door het thuiswerken. Ongeveer een op de drie managers heeft het gevoel daarom ‘always on’ te moeten zijn. Ook omdat men vindt dat medewerkers in de avonduren en in het weekend contact mogen opnemen. Zestig procent van de managers wil daaraan meewerken.

Ze vinden dan weer niet dat medewerkers buiten de werktijden bereikbaar moet zijn. Een kwart van de managers verwacht dit overigens wel.

De andere helft van de managers (55%) maakt zich echter minder druk om leidinggeven op afstand. Hen maakt het niet uit op welke momenten hun teamleden werken, zolang het werk maar op tijd af is. Een meerderheid van de managers (53%) vertrouwt zijn of haar team blindelings.