Makro is de volgende retailer die in de problemen zit

Hogere omzetten verhullen dat het slecht gaat in de retail.

De zwaar verlieslijdende groothandel Makro Nederland houdt rekening met een faillissement. Met enkele recente transacties bracht de winkelketen zijn waardevolle eigendommen elders onder, of zal dat doen in het geval van een bankroet.

Dit meldt RTL Nieuws. In de kleine lettertjes van de nieuwste jaarrekening beschrijft de Nederlandse groothandel opmerkelijke transacties uit september, waarbij de mogelijkheid van een faillissement nadrukkelijk wordt vermeld. Het betreft de beschrijving van concrete deals, en dus niet de standaard vermelding van risicofactoren in de financiële verslaglegging.

Makro is al de derde grote retailer die in de financiële problemen raakt. Eerder gingen BCC en Big Bazar over de kop. Schoenen- en kledingbedrijf houdt winkels dicht omdat het niet meer lonend is om ze open te houden.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de retail meer omzet boekt, maar minder verkoopt. De omzet komt door prijsverhogingen die samenhangen met de inflatie. Tegelijkertijd neemt ook het aantal faillissementen toe in de sector.

In de jaarrekening schrijft Makro geen zorgen te hebben over haar voortbestaan, omdat het Duitse moederconcern Metro de financiering verzorgt. Volgens het Duitse moederbedrijf Metro hoeft Makro zich nog geen zorgen te maken.

Lees hier waarom de cijfers van het CBS de problemen van de retail maskeren.

 

Gerelateerde artikelen