Loterijen korten de goede doelen voor 140 miljoen

Postcode Loterij en Vriendenloterij: vaste donaties intact, extraatjes exit.

De twee grootste Nederlandse goededoelenloterijen, de Postcode Loterij en de Vriendenloterij, geven de laatste jaren een kleiner deel van hun opbrengst aan goede doelen, meldt de NOS. Sinds 2020 gaat het om 140 miljoen euro die goede doelen zijn misgelopen. Vorig jaar steeg de totale afdracht van de loterijen voor het eerst weer.

Volgens de wet doen de loterijen niets verkeerd: in 2020 werd het percentage dat loterijen verplicht moeten afstaan aan goede doelen verlaagd van 50 naar 40 procent, mede op verzoek van de bedrijven zelf. Die wezen erop dat overheidsloterijen zoals de Staatsloterij een veel lager percentage moeten afstaan: minder dan 20 procent.

Eerder beloofden loterijen dat de opbrengst voor goede doelen minimaal op peil zou blijven. In een reactie wijzen ze er nu op dat de vaste donaties aan goede doelen onveranderd of hoger zijn, terwijl er minder jaarlijkse extraatjes worden uitgekeerd. Met andere woorden: de meerjarige plannen van de goede doelen kunnen gewoon doorgaan.

Het Goede Doelen Platform, waarbij meer dan 230 liefdadigheidsorganisatie zijn aangesloten, maakt zich geen zorgen over de afgenomen inkomsten. Volgens secretaris Henriette Kievit ging het om een tijdelijke daling, die in 2019 al was voorzien. Dat werd besloten om de afdracht naar 40 procent te verlagen had volgens haar te maken met de liberalisering van de onlinegokmarkt. “Loterijen hadden een concurrerende prijzenpot nodig om een blijvend alternatief voor online gokken te bieden.”

Het Goede Doelen Platform gaat ervan uit dat de loterijen de komende jaren weer meer zullen afdragen. (ANP)

Alles wat je (niet) wil weten over regelgeving voor loterijen

Gerelateerde artikelen