Lef, Kennis en Communicatie

De drie pijlers van goede control: durf de boodschap uit te dragen, begrijp waarover die boodschap gaat, en weet vooral ook hoe het moet.

Een serie blogs over control.

BLOG -Mooi staaltje van Laf Leiderschap, Scheveningen op 1 januari van dit jaar. Een wedstrijdje ver plassen door opgeschoten lui in Den Haag, in Scheveningen en Duindorp, wordt door de veiligheidsdriehoek volledig gemismanaged. Terwijl de brandstapelbouwers rustig door de grenzen van de vergunningen heen bouwen, vindt de Politie dat de Brandweer daarop moet toezien. Die vindt dat weer een taak van de burgemeester, maar die hult zich in mist en vaag gewauwel. De wind trekt zich tijdens de brand niets van politieke bedoelingen aan en blaast met vonkende vernietiging de ballen van vuur het publiek en de straten in.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance.

Zeldzaam gebrek aan Lef. Komt ook wel bij controllers voor. Zij constateren soms schimmige zaken vanuit hun kennis en ervaring. Voelen dat dingen fout gaan. Als ze al waarschuwen tijdens vergaderingen met het management dan laten ze zich vaak overschreeuwen door mooipraters als de commerçanten. Of Bokito-leiders die als een mini-Trump roeptoeteren over materie waar ze geen verstand van hebben. Ook narcisten willen de financiële medewerkers nogal eens overrulen. Om dan Lef te hebben en door te vragen en door te pakken en consequenties te trekken is vaak veel gevraagd. Het Ahold-Debacle aan het begin van deze eeuw, of de Imtech Affaire ietsjes later bewijzen dat degenen met corrigerende competenties, de zo noodzakelijke business-partners, niet de doorslag gaven.  

Heb lef en kennis

Basiscompetentie 1 voor controllers is LEF! Om problemen als bij Vestia, Philadelphia, V&D, Blokker, etcetera te voorkomen, moet de financieel verantwoordelijke moed tonen en tegen de stroom in durven zwemmen. Daarvoor is zeer veel kennis nodig. Kennis over derivaten, compliance, IFRS, blockchain, ICT, algoritmen, disruptieve innovatie, fintech, hightech, digitale transformatie, enzovoort. Daar komt geen einde aan. Een business partner moet logischerwijs verstand van business hebben en alle ins en outs van business intelligence toepassen. Naast LEF moet een controller 3.0 ook beschikken over heel actuele KENNIS. Soms door googelen, vaker door collegiale consultatie, netwerkbijeenkomsten, trainingen en cursussen. De verouderingstermijn van kennis en vaardigheden ligt gemiddeld op zo’n vijf jaar. Elk jaar neemt de waarde van jouw kennis af met minimaal 20 procent! Door Action Learning en vergaring van nieuwe kennis kun je deze veroudering afremmen. Een nieuwe MBA per Lustrum! Anders vergrijst de Kennis in jouw vak tot onwerkbare immobiliteit.

Communiceer

LEF en KENNIS zijn cruciaal voor effectieve control. Daar komt echter nog iets heel belangrijks bij. COMMUNICATIEVE-vaardigheden moeten voortdurend geoefend worden. Commercieel in overtuigingskracht. Vereenvoudig ingewikkelde vraagstukken tot hapklare brokken in begrijpelijke taal.  Bedenk dat beslissers niet achterlijk zijn maar in hoog-technische thema’s wel onwetend. En daar is de controller voor. Om het nogmaals uit te leggen, soms met Jip en Janneke voorbeelden. Om ken- en stuurgetallen te kalibreren en beslissers te helpen met signalen om daadkrachtig in te grijpen.  Randvoorwaarden vastleggen, die de begrenzing zijn voor het handelen als goed bestuurder. Voor te rekenen wat de effecten zijn van kleine en grote veranderingen in de aannames. Bij investeringen boven het miljoen blijken de rekenmodellen best aardig te kloppen. Maar helaas niet de inputvariabelen, die worden gebruikt om de investering door te rekenen. Indien de basis van de berekeningen niet deugt, is de uitkomst van het sommetje onzin.

Gebruik als communicatie-instrument voor beslissers een dashboard waarmee het actief draaien het effect op mogelijke beslissingen bewijst. Energie, personeelskosten, verkoopprijzen, dollarkoersen, belastingplannen, overheidsbeleid, allemaal variabelen die een beslissing sterk beïnvloeden. Communiceer dat middels virtual reality, business games, storytelling, spreadsheets. Maar wel vertellend en niet ondersneeuwend waardoor we door de bomen het bos niet meer zien.

LEF, KENNIS en COMMUNICATIE. Best een aardig rijtje competenties. Begin vandaag nog je training!

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen