Leasebak? Audi A1, Fiat 500, VW Golf en Polo meest gestolen.

Jonge auto worden het meeste gestolen. Politie in Amsterdam en Den Haag heeft het meeste nakijken.

De eerste zes maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto’s slechts licht gedaald ten opzichte van 2018. Er werden 3.606 auto's gestolen, 36 minder dan dezelfde periode in 2018. Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalde licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen, bjina 13 procent. Dat blijkt uit cijfers van de RDW.

Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt. Die van 2 jaar oude voertuigen steeg zelfs met 38,7%. De Audi A1 en de Fiat 500 dragen met name bij aan deze stijging. De VW Golf en de Polo, worden ondanks forse daling, nog steeds het meest gestolen. De Mercedes Vito en Sprinter en de VW Transporter zijn bij elkaar goed voor 58 procent van de gestolen lichte bedrijfswagens.

Bijna 50 procent van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam en Den Haag. Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden is ongeveer een derde, en gestegen van 34,4 naar 36,6 procent. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee blijvend zijn toegevoegde waarde. Het is geen verrassing dat kleine voertuigen het minst teruggevonden worden: van de Audi A1 en de Fiat 500 maar een op de zes en van de Harley Davidsons zelfs maar een op de twintig. Wat dat betreft lijkt een grote bak van voor 2015, of een mini-van de beste keuze. Wat rijdt men bij u?

(bron: RDW)