KVK: aantal bedrijven in Nederland blijft groeien

Ondanks de coronacrisis blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien.

 Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder. In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten vooral veel ondernemers een nieuwe webshop.

Dat er te midden van een grote economische crisis per saldo bedrijven bij komen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Die daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent. Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.

Het aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijven bij de KVK steeg in het eerste kwartaal met 8 procent tot 68.847. In de detailhandel nam het aantal starters met bijna de helft toe, waarmee deze sector de sterkste aanwas van nieuwe ondernemingen kende. Het gaat daarbij vooral om online winkelactiviteiten, benadrukt de KVK.

Het aantal ondernemers dat zijn of haar bedrijf beëindigde lag in het eerste kwartaal min of meer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het ging volgens de KVK om 38.440 bedrijven die werden uitgeschreven uit het Handelsregister.