Kritiek zwelt aan op Europese MVO-wetgeving

‘Doodzonde’ dat financiële instellingen niet aan de regels hoeven te voldoen.

De kritieke zwelt aan op de nieuwe Europese wetgeving die maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht stelt. Vooral het feit dat kleinere bedrijven en financiële instellingen buiten schot blijven, wordt door organisaties als een gemiste kans gezien.

  • Kritiek op Europese wet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, vooral vanwege uitzondering voor kleinere bedrijven
  • FNV pleit voor een krachtige toezichthouder om naleving van de wet te waarborgen
  • MVO Nederland roept overheid op tot integratie van financiële instellingen in wetgeving

Dat de wet alleen gaat gelden voor echt grote bedrijven is “doodzonde”, stelt FNV-bestuurslid Petra Bolster-Damen. “Het grootste deel van bijvoorbeeld de kledingbedrijven in Nederland blijft hiermee buiten schot en we weten allemaal dat de kledingindustrie barst van de misstanden.”

FNV pleit voor een toezichthouder die de uitvoerig van de wet nauwlettend in de gaten gaat houden. “Naleving valt of staat met handhaving. Dit vraagt om een toezichthouder met tanden en menskracht.“[Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Milieudefensie betreurt het, net als FNV, dat de financiële sector voor de nieuwe zorgplicht vooralsnog een uitzonderingspositie krijgt. “Dit is een gemiste kans”, stelt een woordvoerder. Eerder liet ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib al weten dat de nieuwe Europese wetgeving grotendeels zijn doel mist, omdat kleinere bedrijven buiten schot blijven.

MVO Nederland, een organisatie die de overgang naar een duurzame economie als doel heeft, zegt de nieuwe zorgplicht voor bedrijven te verwelkomen, maar noemt het ook “teleurstellend” dat financiële instellingen buiten de nieuwe wet vallen. “We roepen de Nederlandse overheid op om druk te blijven uitoefenen om financiële instellingen volledig deel van de wetgeving te maken.”

Alleen werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert voor de volle 100 procent positief op het akkoord: “Hiermee is een belangrijke stap gezet om wereldwijd verschil te maken op milieu- en mensenrechten.” (ANP)

Expert: ‘Krijg snel in beeld welke data voor ESG-rapporten nodig zijn’

Gerelateerde artikelen