Krijgen presidentsverkiezingen in VS impact op harmonisering Dutch GAAP, IFRS en US GAAP?

Gaan Harris en Trump impact krijgen op accountancyverschillen tussen EU en VS?

Verwacht wordt dat Nederlandse bedrijven weinig verschil zullen merken tussen winst voor de republikeinse presidentskandidaat Trump of winst voor de Amerikaanse democrate Harris. Wel kunnen accentverschillen in de verplichte accountantsregels zichtbaar worden op het gebied van (verplichte) duurzaamheidsrapportages. Op basis van uitspraken en programmapunten lijkt Harris verduurzaming voor het bedrijfsleven namelijk hoger op de agenda te willen zetten -wat gevolgen kan hebben voor accountancy. Reden voor FM om de belangrijkste verschillen tussen Dutch GAAP, IFRS en US GAAP op een rijtje te zetten.

  • Dutch GAAP conservatiever, IFRS pragmatischer in financiële rapportage
  • Keuze boekhoudstandaard beïnvloedt toegang tot internationale kapitaalmarkten
  • Harmonisatie boekhoudstandaarden vordert, maar verschillen blijven bestaan

Kostprijs: Een van de meest opvallende verschillen is dat Dutch GAAP en US GAAP voornamelijk gebaseerd zijn op historische kostprijs, terwijl IFRS uitgaat van reële waarde. De impact van vervangingsinvesteringen vanwege verduurzaming kan leiden tot andere waarderingen van activa en passiva dan nu het geval is.

Principle based: Daarnaast hanteert IFRS een ‘op principes gebaseerde benadering’, terwijl US GAAP bekend staat om zijn regelgebaseerde aanpak. Dutch GAAP neemt hierin een tussenpositie in. Dit verschil in benadering kan resulteren in verschillende interpretaties en toepassingen van boekhoudkundige standaarden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Voorraadwaardering; US GAAP staat het gebruik van de LIFO-methode (last-in, first-out) toe voor voorraadwaardering, terwijl IFRS en Dutch GAAP dit verbieden. Dit kan leiden tot verschillen in gerapporteerde winsten en belastbare inkomsten. Verwacht wordt dat met name CSDDD voor voorraden kan zorgen die niet meer compliant zijn met Europese regels, wat terug te zien zal zijn in de waardering of afschrijving in accountantsrapportages.

Implicaties voor Nederlandse bedrijven

Bedrijven die zowel in Nederland als in de Verenigde Staten actief zijn, kunnen dus te maken krijgen met dubbele rapportagevereisten. Het is cruciaal om de juiste expertise in huis te hebben om aan beide sets standaarden te voldoen. De keuze tussen Dutch GAAP, IFRS en US GAAP kan strategische implicaties hebben voor bedrijven. Tevens kan de keuze zelfs invloed hebben op de toegang tot kapitaalmarkten.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Toekomstige ontwikkelingen

Hoewel er nog steeds verschillen bestaan, is er een trend richting harmonisatie tussen de verschillende standaarden. Echter,  alles lijkt er op dat Tru,p minder gevoelig zal zijn voor compromissen die het Amerikaanse bedrijfsleven kunnen schaden. Belangrijk is op te merken dat zowel Harris als Trump zich tot op heden nog niet hebben uit gelaten over verdere harmonisering van de Europese accountantsregels met de Amerikaanse methodieken. Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in Europa, moeten CFO’s ook rekening houden met toenemende eisen op het gebied van duurzaamheidsrapportage.  

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen