Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt ratings ING, ABN en SNS

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de ratings van achtergestelde leningen van zo'n tien financiële instellingen die staatssteun ontvangen verlaagd. Naast Royal Bank of Scotland, Lloyds en HBOS gaat het vooral om Nederlandse banken en verzekeraars.

Fitch verlaagde de beoordeling van hybride kapitaal van ABN Amro, Fortis Bank Nederland, ING en SNS Bank. Ook Moody’s kondigde een afwaardering aan van dergelijke leningen van ING, zo meldt het FD.

Aanleiding voor de verlaging is het beleid van de Europese Commissie om houders van achtergestelde leningen te laten meebetalen aan de schade als een uitgevende instelling staatssteun ontvangt. Veel banken en verzekeraars hebben in het verleden hybride kapitaal opgehaald waarbij de houders in beginsel minder rechten hebben dan gewone obligatiehouders. Zo kan een financiële instelling in theorie besluiten geen couponrente uit te betalen in extreme omstandigheden.

De Europese Commissie heeft eerder Bayerische Landesbank en Anglo Irish Bank gedwongen om geen couponrente te betalen op hybride instrumenten. Dit was een voorwaarde voor goedkeuring van overheidsinjecties. Brussel moet de steun voor ING, ABN Amro, Fortis Bank Nederland en SNS Bank nog goedkeuren. Het is niet duidelijk of Brussel bij iedere instelling een verbod op couponrente wil afdwingen.

Gerelateerde artikelen