KPMG stelt data analytics platform beschikbaar in het publieke domein

KPMG stelt wereldwijd in het publieke domein een data analytics platform beschikbaar, waarmee ondernemingen de mogelijkheid wordt geboden om meer rendement te halen uit Big Data.

Het data analytics platform dat ‘open source’ wordt gemaakt, is ontwikkeld door data-scientists van KPMG die veelal zijn opgeleid bij het beroemde natuurkundig laboratorium CERN in Geneve. Bovendien hebben zij inmiddels jarenlange ervaring met het vergaren van informatie en destilleren van kennis uit grote hoeveelheden data.
 
Het platform biedt naast een eenvoudige installatie van gangbare open source tools een volledig geïntegreerde omgeving waarin ondernemingen met de inzet van grotere teams op een flexibele manier applicaties kunnen ontwikkelen. Een uniforme gebruikersadministratie en beveiligingsmechanismen vormen integrale onderdelen van het nieuwe platform KAVE, de KPMG Analytics and Visualization Environment.
 
Bijdrage aan open source gemeenschap 
“KPMG helpt grote ondernemingen al jaren om meer waarde te halen uit Big Data”, zegt Sander Klous, managing director Big Data Analytics bij KPMG. Klous: “Tot nu toe werden de oplossingen echter in het algemeen gebouwd boven op producten die door grote partijen als Google, Yahoo en Twitter onder open source licentie aan de gemeenschap worden aangeboden.
 
Met het aanbieden van de door KPMG ontwikkelde toepassingen en opgebouwde ervaring in het publieke domein willen we een bijdrage leveren om het gebruik van Big Data door ondernemingen naar een hoger niveau te brengen. Het uitgangspunt hierbij is dat organisaties zelf de regie houden over hun gegevens en de instrumenten die worden ingezet om informatie te ontsluiten en analyseren.
 
Het feit dat ons platform volledig voldoet aan de gangbare open standaarden in Big Data maakt het niet alleen mogelijk om KPMG analyses op het platform te draaien, maar alle analyses die aan die standaarden voldoen. Daarmee voorkomen we de zogenaamde vendor lock-in, waarbij bedrijven afhankelijk zijn van hun leverancier. Bovendien hebben onze klanten op deze manier toegang tot een veel groter ecosysteem aan analyses, van KPMG en van andere partijen, zowel open source als commercieel.”
 
Explosie van data 
“Bedrijven worstelen duidelijk met de explosie van data, die in allerlei vormen op ze af komt”, zegt Erik Schut, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Management Consulting-praktijk. Schut: “Binnen de bestuurskamers van grote Nederlandse ondernemingen groeit het besef dat veel meer waarde gehaald kan worden uit alle gegevens die zij gevraagd en ongevraagd binnen krijgen uit hun omgeving.
 
De huidige gebrekkige, strategische aandacht voor big data en het feit dat de bedrijven in het algemeen de noodzakelijke capaciteit ontberen, baren echter zorgen. Bedrijven die erin slagen orde te scheppen in de chaos die Big Data heet, zetten dan ook een belangrijke stap voorwaarts. Vooral als ze ook nog eens op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsverbanden in het big data ecosysteem.”
 
Gelegenheidscoalitie niet langer noodzakelijk
KPMG verwacht dat het nieuwe platform een belangrijke stimulans zal zijn voor de verdere opkomst van Big Data in allerlei maatschappelijke en business sectoren. Klous: “Eén van de redenen dat het delen van inzichten in data in de praktijk nu moeizaam gaat is het ontbreken van de juiste samenwerkingsstructuur voor organisaties.
 
Organisaties die nu data van buiten de eigen organisatie willen gebruiken moeten daarvoor steeds opnieuw een gelegenheidscoalitie smeden met één of meer partijen. Dat zet een flinke rem op de ontwikkeling.
 
Nu de informatiemaatschappij volwassen lijkt te worden kan dat ook anders. KAVE levert daarvoor de juiste methodes en mechanismes. Dat KPMG hierbij de richting kiest van een kosteloze, open source licentie is wellicht even schrikken voor partijen die nu geld verdienen met hun analytics platformen. Het is echter een noodzakelijke stap in de volwassenheid van het Big Data ecosysteem.”